“Alles gaat snel in de Formule 1”, zegt Charles Leclerc dubbelzinnig. Vorig jaar nog rookie bij Sauber, nu één van de jongste Ferrari-coureurs ooit en inmiddels ook titelkandidaat. FORMULE 1 sprak de Monegask in Bakoe over zijn razendsnelle ontwikkeling: “Ik weet het: er vielen al snel grote woorden als ‘nieuwe ster’. Natuurlijk is dat mooi, liever dat ze iets goeds zeggen dan iets negatiefs.”

We zijn amper vier Grands Prix onderweg en Leclerc is al protagonist in de titelstrijd. In Bahrein, waar pech Leclerc van een zekere overwinning afhield, stapte winnaar Lewis Hamilton na de finish meteen op hem af. “Jij had moeten winnen. Je was de beste. Maar treur niet, vriend. Je zult er nog veel winnen.”

Lees ook: Charles Leclerc geeft geen krimp ondanks nieuwe status van Ferrari-coureur

Vroeg verliefd op Ferrari
Zoveel lof van een superster; je zou voor minder op een wolkje gaan lopen. “Natuurlijk is dat leuk, wat dacht je?”, reageert Leclerc. “Het streelt je ijdelheid als een topper in de sport komt zeggen dat je zeer goed bent.” Maar Leclerc zou Leclerc niet zijn om daar weer wijs aan toe te voegen: “Je mag er niet te lang bij stilstaan. Je moet vooruit, focus houden, ongeacht hoever je al bent. Je mag je nooit concentreren op wat je goed doet, des te meer op je zwakheden.”

Het was op jonge leeftijd al duidelijk dat Leclerc voorbestemd was voor het rood van Ferrari. Woonachtig in Monaco waar je bijna niet kan ontkomen aan de Formule 1 met de jaarlijkse race. “De liefde overrompelde me toen ik vier jaar oud was, denk ik. We waren te gast bij vrienden die een appartement hadden met zicht op het circuit. Ik zat op de grond met autootjes te spelen, met mijn broertje. Als de brullende auto’s langskwamen, rende ik naar het balkon en zocht ik meteen die rode auto’s. Ferrari fascineerde mij.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nu in de winkel of hier te bestellen, lees je alles over de opmars van Charles Leclerc in de Formule 1, zijn mentale zwakheid als jonge karter en de krachten van de familie Todt die zijn carrière zeker hebben geholpen.