*

Lewis Hamilton: ‘Ik geef niets om records’

Redactie

Redactie

11 oktober 2018 10:29

Lewis Hamilton: ‘Ik geef niets om records’
Sutton Images

Zijn vijfde wereldtitel lonkt, hij heeft meer polepositions dan wie dan ook en kan binnen twee jaar misschien het tot voorheen onbreekbaar geachte recordaantal overwinningen van Michael Schumacher (91) overtreffen, maar Lewis Hamilton ‘geeft echt niks om records’. “Ik geniet van het racen, de uitdaging en de competitie.”

Voor Hamilton staat de teller op 71 zeges, 20 minder dan Schumacher, maar wie zegt dat Hamilton er in de ruim twee jaar die zijn Mercedes-deal nog doorloopt – tot en met eind 2020 – niet nog 20 wint? Dit seizoen stond hij ook al 9 keer op de hoogste trede van het podium, en het is nog niet voorbij, ook al is de titelstrijd zo goed als beslist.

©Mercedes.

Het moet immers gek lopen wil Hamilton dit jaar niet voor de vijfde keer tot wereldkampioen gekroond worden. Het brengt hem op gelijk hoogte met de legendarische Juan Manuel Fangio, en twee titels verwijderd van de zeven van recordkampioen Schumacher. “Zijn zeven titels blijven de top van de Everest in de Formule 1”, zegt Hamilton, voor wie het evenaren daarvan geen doel op zich is: “Ik ben hier niet om records te breken, maar omdat ik van het racen en de competitie houd”, vertelt hij in interview met FORMULE 1.

“Ik geniet nog altijd van de uitdaging je elk jaar weer aan een nieuwe auto aan te passen, om je te ontwikkelen als coureur door wat er van je wordt verlangd. Ik hou van uitdagingen; daarom doe ik er ook zoveel naast”, zegt de coureur annex jetsetter, muzikant, ondernemer en modeontwerper voor Tommy Hilfiger. “Wat ik niet wil, is dat ik over vijf of hoeveel jaar dan ook stop en niks te doen heb. Als ik mijn helm en handschoenen aan de wilgen hang, wil ik iets omhanden hebben. En ik neem daar nu alvast een voorschot op.”

Stoppen, het woord is gevallen. Met zijn 33 jaar is het niet ongewoon dat het er soms over gaat, maar Hamilton denkt er verder totaal nog niet aan. “Ik ben nog steeds bezig met het beklimmen van de berg, om het zo maar te zeggen.” Dat hij op weg naar de top, waar die ook voor hem mag liggen, records benadert of verbetert, noemt hij ‘onvermijdelijk’. “Maar als ik ’s ochtends wakker word of aan het begin van het jaar op trainingskamp ga, denk ik niet: ik ga voor dit of dat record.”

In het nieuwste magazine van FORMULE 1, nr. 15, lees je een uitgebreid exclusief interview met Hamilton. Over zijn leven op en naast de baan, zijn positie en rol binnen Mercedes en waarom hij beter rijdt dan ooit. FORMULE 1 nr. 15 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.