Volgens Paddy Lowe, de technisch directeur van Williams, heeft Force India het team uit Grove ‘verdiend’ verslagen, maar moet Williams de rollen snel weer omdraaien.

Lowe is sinds begin dit jaar werkzaam voor Williams, dat zowel in 2016 als 2017 achter Force India finishte in het constructeurskampioenschap. Force India eindigde in beide gevallen als vierde, Williams als vijfde. In 2016 was het verschil tussen de twee teams 35 punten, maar afgelopen seizoen scoorde Force India ruim honderd punten meer.

Dat gebeurde nadat Williams begin 2017 volgens Lowe echter “een snellere auto” had, zo vertelt hij Motorsport-Total. “Aan het eind van het jaar waren we echter langzamer, dus Force India heeft ons qua performance duidelijk ingehaald”, erkent hij. Wat het extra pijnlijk maakt, is dat Williams volgens Lowe begin 2017 vaak punten heeft laten liggen: “Want toen waren we dus vaak sneller.”

“Force India heeft het dus gewoon beter gedaan”, zegt hij, niet alleen wat betreft het ontwikkelen van de auto, maar ook aangaande het omzetten van snelheid in punten in de races. “Het is nu dus onze taak ze in de winter weer in te halen. Met onze nieuwe auto moeten we zodoende echt een grotere stap zien te zetten dan Force India.”

Volgens Lowe is de vijfde plek, ondanks het pijnlijke verlies tegenover het met een kleiner budget werkende Force India, gezien de andere teams waar Williams het tegen opneemt alsnog een goed resultaat. De nummers één tot en met drie – Mercedes, Ferrari en Red Bull – zijn immers veel rijker, terwijl ook Renault en McLaren – zesde en negende – met meer budget dan Williams werken.