Pastor Maldonado denkt dat het voor beide partijen het beste is dat hij weggaat bij Williams, dat volgens hem gedurende zijn drie seizoenen bij het team is ‘veranderd’.

“Ik denk dat dit zowel voor het team als voor mijzelf de best mogelijke beslissing is, want ik voelde me niet meer echt op mijn plek binnen Williams”, vertelt Maldonado, wiens vertrek bij Williams twee weken geleden werd aangekondigd, aan Autosport.

Volgens de Venezolaan, die afgelopen zondag zijn laatste race voor het team uit Grove reed, is het huidige Williams niet meer hetzelfde team als waar hij in 2011 bij in dienst trad. “Er is veel veranderd en ik ben niet volledig overtuigd van iedereen die nu bij Williams rondloopt”, verklaart de coureur, waarbij hij beklemtoont dat ‘dit soort dingen in de beste families voorkomen’.

Maldonado benadrukt verder wél altijd op goede voet te hebben gestaan met zijn eigen crew, met wie de relatie niet is verslechterd: “De mensen van het race-team zijn echt geweldig”, zo prijst hij de groep waarmee hij de circuits is afgereisd. “Ik ga die jongens absoluut missen, want we zijn altijd blijven vechten, ongeacht hoe moelijk het was, en zijn voor elkaar tot het uiterste gegaan.”

2014
Waar Maldonado in 2014 terecht komt, is afwachten. De enkelvoudige Grand Prix-winnaar schijnt zowel met Lotus als Sauber dichtbij een overeenkomst te zijn. Lotus zou daarbij zijn voorkeur hebben, mits dat team garanties kan geven over haar financiën.

Door zijn breuk met Williams verwacht Maldonado volgend seizoen sowieso met nieuwe energie aan de start te verschijnen, terwijl hij verder denkt dat hij ondanks de recente teleurstellingen een betere coureur is geworden: “Ik heb dit jaar beter gereden dan in 2012, wat een jaar was waarin zowel het team als ik fouten hebben gemaakt.”

“Afgelopen seizoen presteerde ik daarentegen een stuk degelijker, maar zat de snelheid simpelweg niet in de auto. Ik kijk daarom ontzettend uit naar 2014, waarin ik mijn absolute best ga doen voor mijn nieuwe team. Hopelijk kan ik aldaar op de steun rekenen die ik in betere, meer competitieve tijden zoals 2012, ook bij Williams genoot.”