In het jongste nummer van Formule 1 herkent olympisch schaatskampioen Mark Tuitert veel van zichzelf in Max Verstappen. “Ik maakte ook afwijkende keuzes, deed het op mijn manier.”

Op het kantoor even buiten Amsterdam waar de operationele activiteiten van zijn nieuwe project worden gecoördineerd, staan de dozen met First Energy Gum en bijbehorende promotieartikelen rijen dik gestapeld. Mark Tuitert (37) hoopt samen met twee zakenpartners een succes te maken van de cafeïne houdende kauwgum die sporters vanaf de eerste smaakexplosie helpt prestaties te bevorderen. Waar hij zeer benieuwd naar is: welke kauwgum stopt Max Verstappen nou voor elke race in zijn mond? “Dat moet wel een energiekauwgumpje zijn”, vermoedt hij.

Tuitert heeft niet alleen vanwege zijn jongste zakelijke expeditie oog voor detail. Hij hunkert zijn hele leven al naar informatie en kennis. Als voormalig topschaatser weet hij dat finesses bepalend zijn op jacht naar roem en succes. Ook daarom volgt hij Max Verstappen ‘met groot genoegen’ op de voet. De olympisch kampioen op de schaatsmijl (Vancouver, 2010) herkent veel van zichzelf in de Nederlandse racesensatie.

“Ik vind Verstappen een fascinerende rijder”, licht Tuitert toe. “Vanwege zijn rijstijl, zijn attitude: hij roept en hij doet. Dat spreekt mij heel erg aan. Ik maakte ook afwijkende keuzes, deed het op mijn manier. Ik luisterde wel naar mensen, maar dacht altijd: ‘waarom zou ik het doen?’ Ik durfde nee tegen dingen te zeggen, Verstappen ook. Hij volgt zijn eigen koers, dat maakt het spannend.”

Verstappen is volgens Tuitert niet in een keurslijf te persen. Godzijdank, meent hij. “Verstappen is ongeduldig en ongedurig. Dat past heel erg bij iemand van 19, 20 jaar”, beweert Tuitert. “Zo was ik op die leeftijd ook. Dat ongeduldige hoort bij de leeftijd en de persoon. Het zal er bij Verstappen, denk ik, nooit helemaal uit gaan. Ik hoop dat hij zichzelf blijft.”

Toch schuilt daarin een gevaar, gelooft Tuitert. Ongeduld kan ook tegen je werken, zo herinnert hij zich uit het verleden. “Het is in zoverre goed, dat je met gedrevenheid iedereen op scherp kunt zetten. Soms moet dat ook. Maar af en toe moet je de storm kunnen uitzitten, goed blijven nadenken. Je leert in je carrière wel dat je verder komt door je momenten te pakken. Je moet soms lang wachten, maar dan komt het naar je toe. Je kunt het niet altijd forceren, hoewel Verstappen dat het liefst wil.”

 Lees het complete interview met Mark Tuitert in het nieuwste nummer van Formule 1, onmisbaar voor de fan en liefhebber. Nu te koop in de winkel en ook hier te bestellen.