De Formule 1-toekomst van Red Bull hangt volgens kopstuk Helmut Marko mogelijk af van een eventuele entree van Audi in de sport. Dat merk laat de deur naar de Formule 1 ondertussen op een kier staan.

Het kernprobleem voor Red Bull blijven de langzame, onbetrouwbare motoren van Renault, waarmee Red Bull Racing en Toro Rosso nu al voor het tweede jaar zitten opgescheept. “Als we in de nabije toekomst geen competitieve motor krijgen, blijven we alleen in de Formule 1 als we een deal met Audi kunnen doen”, aldus Marko tegenover de BBC.

De Oostenrijker geeft toe dat er nog geen officiële onderhandelingen tussen Red Bull en Audi zijn geweest. “Ik heb wel gebeld, maar niet met de mensen die je zou verwachten”, meldt hij cryptisch. “Er zijn zoveel geruchten. Officieel zijn er geen gesprekken gevoerd.”

Machtsstrijd

Er staken de laatste maanden geregeld geruchten de kop op over mogelijke Formule 1-interesse bij de Volkswagen-groep, waartoe naast Audi ook merken als Porsche, Bugatti, Lamborghini, Seat en Skoda behoren. Het bedrijf, dat al actief is in het World Endurance Championship, de DTM en het WK rally, verwees de speculaties telkens naar het rijk der fabelen.

Na de recente machtsstrijd in de directiekamer van de Volkswagen-groep, waarbij directeur Ferdinand Piech – naar verluidt tegenstander van Formule 1-deelname – het veld moest ruimen, lijken de kaarten echter weer anders geschud te zijn.

Zo liet Audi-directeur Rupert Stadler maandag aan het Britse Auto Express weten dat de deur voor de Formule 1 op een kier staat. “Je moet in het leven kansen openhouden”, zegt Stadler. “We hebben al genoeg succesvolle autosportprojecten, maar wat de Formule 1 betreft moeten we maar kijken. Het is een optie voor Audi. Misschien niet op dit moment, maar het is een optie.”

Marko denkt dat de Volkswagen-organisatie eerst intern de zaakjes op orde moet krijgen, voor de Formule 1 een serieuze optie wordt. “Ze moesten eerst uitvogelen wie de nieuwe leider wordt”, meent Marko. “Dan pas kunnen ze gaan nadenken over hun plannen in de racerij.”