Red Bull-adviseur Helmut Marko denkt dat Red Bulls technische voorsprong op de concurrentie aan zowel Adrian Newey als de goede harmonie en continuïteit binnen het team te danken is.

In interview met Formula1.com laat Marko weten dat ‘continuïteit’ het magische woord is bij Red Bull: “Ik denk dat dat zo is, want we hebben geen grote veranderingen binnen de technische staf gezien gedurende de laatste drie jaar. Als er bij ons al mensen van baan veranderen, dan is dat binnen Red Bull zelf en krijgen ze promotie omdat ze hebben laten zien dat ze meer kunnen.”

“Het blijft dus allemaal binnen de familie”, lacht Marko, die denkt dat de sfeer en doorgroeimogelijkheden binnen het team van de energiedrankfabrikant zeer motiverend werken voor het technische personeel: “Als je ziet dat je binnen het team door kan groeien als je talent hebt en goed werk levert, dan zorgt dit voor een goede harmonieuze sfeer, die vervolgens weer veel succes oplevert.”

Marko is verder vol lof over technisch directeur Newey. De Engelse ontwerp-guru heeft er volgens hem voor gezorgd dat Red Bull geen misstappen heeft gemaakt op technisch vlak en de mensen op de fabriek in Milton Keynes wederom een winnende auto hebben weten te construeren.

Volgens Marko was de RB7 waarmee Red Bull dit jaar beide kampioenschappen pakte zelfs zo goed, dat ieder ander team zijn best deed deze te kopiëren: “Alle andere auto’s op de grid gingen steeds meer op de RB7 lijken, maar dan met een andere kleur verf erop”, grapt hij. “Hoe langer het seizoen duurde, hoe meer RB7s er aan de start verschenen.”

Op een meer serieuze noot laat Marko nog optekenen dat Red Bull voorlopig ‘gewoon’ in de Formule 1 actief blijft, ook al is het geen autofabrikant of ’traditionele’ renstal: “Het klopt dat we in de basis meedoen omdat de Formule 1 een geweldig marketingmiddel is en dat onze aanwezigheid ons wel iets moet opleveren, maar zolang we succes blijven boeken, bestaat er echt geen twijfel over ons commitment aan de Formule 1. De langlopende deals met ons personeel, onze motorleverancier en onze sponsoren bewijzen dat volgens mij ook wel.”