Pierre Gasly is nog jong en kan prima wat langer op een kans in de Formule 1 wachten. Daarnaast had hij ‘al drie keer’ GP2-kampioen kunnen zijn, aldus Helmut Marko.

Red Bull-topman Marko, tevens hoofd van het talentenprogramma van de energiedrankfabrikant, is nooit mild in zijn kritiek, zo ook niet waar het de Fransman Pierre Gasly aangaat.

In interview met Auto, Motor und Sport laat Marko in de eerste plaats optekenen dat er ‘buiten Max Verstappen niet echt een jong talent is dat er echt uitspringt’.

“En hoe lager je kijkt in de opstapklassen, hoe treuriger het wordt. Of dat toeval is of een trend, weet ik echter niet”, zo geeft Red Bulls talent scout daarbij te verstaan.

Red Bull zelf heeft in de Formule 1-kraamkamer GP2 een protegé in Gasly. Gasly had voor 2017 op een Toro Rosso-zitje gehoopt, maar eind oktober besloot Red Bull toch verder te gaan met Daniil Kvyat.

De twintigjarige Gasly kreeg naar eigen zeggen ‘geen reden’ op van Marko en andere Red Bull-bobo’s. Tegenover Auto, Motor und Sport geeft Marko die nu echter wel.

“Gasly is nog jong en kan dus prima op een zitje wachten. Het is geen ramp voor hem dat hij de opstap nu nog niet kan maken”, zegt hij over de huidige nummer twee uit de GP2.

Dat Gasly nog altijd tweede staat in de GP2, noemt Marko niet direct als reden, maar wel een teleurstelling: “Als Gasly wat minder fouten had gemaakt, had hij al drie keer kampioen kunnen zijn.”

De verwachting is nu dat Gasly in 2017 aanblijft als test- en reserverijder van Red Bull en Toro Rosso en daarnaast in de Japanse Super Formula gaat racen. Red Bull spreekt met meerdere teams voor hem.

Toro Rosso-teambaas Franz Tost verklaarde de keuze voor Kvyat onlangs verder als volgt: “Daniil is in de eerste plaats een zeer getalenteerde coureur, dat hebben we eerder al wel gezien.”

“Hij won de GP3-titel voor hij in de Formule 1 kwam en stond dit jaar bij de Grand Prix van China nog op het podium. We zijn dus overtuigd van zijn talent.”

“Daarnaast is hij ervaren, wat goed is met oog op de reglementswijzigingen voor 2017. Ook kent hij het team goed, en andersom, wat ons ook zeker zal helpen met de ontwikkeling van de 2017-auto.”

“Dat Toro Rosso met Carlos Sainz en Kvyat in 2017 twee ervaren coureurs heeft, is een unicum voor het team. Het laat zien dat Toro Rosso groeit en ik verwacht volgend jaar dan ook veel van het team.”