Toro Rosso heeft bevestigd dat Daniil Kvyat ook volgend jaar de teamgenoot is van Carlos Sainz. Over de toekomst van de Rus gingen veel geruchten rond, maar hij blijft dus gewoon binnen de Red Bull-familie. 

Na de Grand Prix van Rusland werd Kvyat teruggezet van Red Bull naar Toro Rosso, terwijl Max Verstappen de omgekeerde weg bewandelde en prompt de Grand Prix van Spanje op zijn naam schreef. Kvyat heeft erkend aanvankelijk veel moeite gehad te hebben met de stap terug, maar dat hij inmiddels het plezier in het racen weer heeft teruggevonden.

“Dit is geweldig nieuws”, zegt Kvyat over zijn nieuwe contract. “Ik ben Red Bull, Helmut Marko en het hele team zeer dankbaar voor het vertrouwen dat zij in mij hebben getoond sinds mijn terugkeer bij Toro Rosso eerder dit jaar. Ik ben erg blij hier te kunnen blijven, want ik voel me hier thuis. Voor 2017 heb ik hoge verwachtingen en ga ik zoals altijd alles geven.”

Kvyat werd onder meer in verband gebracht met het stoeltje dat bij Force India is vrijgekomen na de overstap van Nico Hülkenberg naar Renault. Ondertussen waren er ook speculaties dat Renault probeerde om Carlos Sainz los te weken bij Toro Rosso. Maar ook die geruchten ontkracht Toro Rosso met klem. “Poten af, ze zijn van ons”, luidt de duidelijke kop van het persbericht.

Volgens Sainz is de continuïteit in het team een goede zaak. “Gezien alle veranderingen die er in 2017 op komst zijn in de Formule 1, is het goed om te weten dat Daniil en ik teamgenoten blijven bij Toro Rosso”, zegt hij. “We kennen elkaar goed. Sinds 2010 rijden we al tegen elkaar en de samenwerking verloopt goed. Hoewel dit seizoen nog niet voorbij is, kijk ik al uit naar volgend jaar.”

Teambaas Franz Tost is blij dat er vroeg duidelijkheid is over de coureursbezetting. “Met zo veel nieuwe elementen, is het goed om stabiliteit te hebben wat rijders betreft”, zegt hij. “Voor Carlos wordt het zijn derde seizoen bij ons en dat onderstreept hoe hoog we hem inschatten. De laatste races heeft ook Daniil getoond weer in topvorm te zijn. Ik heb altijd gezegd dat hij zijn toekomst in eigen had. Hij heeft genoeg laten zien om bij Toro Rosso te blijven. Met twee getalenteerde en sterke coureurs verwachten we volgend jaar erg competitief te kunnen zijn.”