Red Bull-adviseur Helmut Marko houdt alle opties open wat de rijdersbezettingen van Red Bull en Toro Rosso voor volgend jaar betreft. “In de Formule 1 kan je niets uitsluiten”, verklaart hij.

Marko reageert in gesprek met Motorsport-Total op de geruchten die de laatste tijd de ronde doen omtrent de huidige en mogelijk toekomstige Red Bull- en Toro Rosso-coureurs.

Het meest aantrekkelijke stoeltje dat Marko ‘in de aanbieding’ heeft is uiteraard dat van Mark Webber bij Red Bull Racing, want de overeenkomst van de coureur loopt aan het eind van dit seizoen af.

Marko weet hoeveel interesse er voor dit zitje is: “Ik denk dat elke coureur die in de Formule 1 rijdt wel oren heeft naar dit stoeltje.”

Marko benadrukt echter dat hij tevreden is over Webber. “We zijn gelukkig met de prestaties van onze beide coureurs”, stelt de adviseur, die weet dat Webbers seizoen nog niet naar wens verloopt, maar dat de Australiër hier weinig aan kan doen: “Vorig seizoen was Sebastian Vettel degene die vaker met technische problemen te maken kreeg, dit jaar is het helaas Webber.”

Het doet Marko bovendien goed dat Webber onlangs heeft aangegeven dat hij door wil gaan in de Formule 1. “Dat was lange tijd namelijk onzeker”, weet Marko. “Ik denk zelfs dat hij gestopt zou zijn als hij vorig jaar kampioen geworden was, maar hij greep naast de titel. Dat was zwaar voor hem, maar hij heeft dat verlies goed opgevangen.”

Voor een mogelijk vertrek van Webber naar concurrent Ferrari is hij op dit moment overigens niet bang. “Het zegt niets dat zijn manager Flavio Briatore in Maranello is gespot, want Flavio is ook de manager van Fernando Alonso.”

Marko lacht daarnaast ook de geruchten over een transfer van McLaren-coureur Lewis Hamilton naar Red Bull weg. Hier ontstond speculatie over nadat Hamilton in Canada met Red Bull-teambaas Christian Horner sprak: “Lewis was maar vijf minuten in het motorhome en kwam waarschijnlijk gewoon een blikje Red Bull halen”, zegt de Oostenrijker.

“We gaan echter wel met iedereen die voor het tweede Red Bull-stoeltje in aanmerking komt om de tafel zitten”, laat Marko weten, waarbij hij verder aangeeft dat hij liever een rijdersduo heeft dat met elkaar overweg kan dan twee ‘superstars’: “Het is belangrijker om harmonie binnen het team te hebben dan twee supersterren die niet kunnen samenwerken.”

Bij ‘B-Team’ Toro Rosso heeft Marko met Sébastien Buemi, Jaime Alguersuari en testrijder Daniel Ricciardo vervolgens een drietal Red Bull-beschemerlingen zitten.

Aan de ene kant hopen Buemi en Alguersuari op promotie naar het ‘grote’ Red Bull, maar aan de andere kant lopen hun overeenkomsten aan het eind van het jaar af en klopt derde man Ricciardo nadrukkelijk op de deur.

Marko legt uit hoe de kansen van het Toro Rosso-trio liggen: “Prestaties zijn het belangrijkste bij Red Bull. Als je promotie wil maken of ingezet wil worden, moet je resultaten boeken.”

Degene die zich de meeste zorgen moet maken, is Alguersuari. Hoewel de Spanjaard in Canada zijn eerste punten van het jaar pakte, presteert hij volgens Marko nog niet optimaal: “Jaime heeft namelijk veel moeite met de Pirelli’s. We kijken deze situatie nog even aan en doen er alles aan hem te helpen, maar in de Formule 1 kun je natuurlijk niets uitsluiten”, zet hij de coureur onder druk.