De verhalen dat Vettel niet kan inhalen of naar een ander team moet gaan om te bewijzen dat hij een echte kampioen is, zijn onzinnig. Daarnaast doet Alonso te veel aan politiek en is Webber slechts twee races per jaar top. Dat zegt een uitgesproken Dr. Helmut Marko in een interview met Red Bulletin.

“Er wordt een boel onzin verteld”, zegt Marko. “Vettel zou niet kunnen inhalen. Maar kijk naar Abu Dhabi (waar hij van laatste op de grid naar plek drie reed, red.) en Brazilië. En hij kan alleen winnen omdat Adrian Newey de auto heeft ontworpen? We hebben twee van dat soort wagens. Waarom worden we dan niet steeds één en twee in de races?”, aldus Marko, die hiermee op de achterblijvende resultaten van Webber doelt.

Marko: “En dan ook nog de reactie van Sir Jackie Stewart dat Vettel naar een ander team zou moeten gaan om te laten zien dat hij ook in een andere auto kan winnen. Maar zelf boekte hij zijn successen ook maar voor één team, namelijk Tyrrell. Ik kan het allemaal niet meer serieus nemen.”

Ook over een mogelijk vertrek van Vettel bij Red Bull laat de Oostenrijker zich uit. “Zolang we hem een auto en omgeving bieden die hem in staat stelt om voor het kampioenschap te vechten, zal hij waarschijnlijk bij ons blijven. Lukt dat niet meer, dan moeten we verversen. We hebben een goed opleidingsprogramma en misschien wordt één van die jongens wel ooit wereldkampioen bij ons.”

Na afloop van de laatste race in Brazilië tekende Ferrari protest aan vanwege het vermeende gelevlagincident. Marko is niet te spreken over de houding van Alonso en Ferrari. “Alonso doet continu aan politiek door te zeggen dat hij tegen Hamilton streed en niet tegen Vettel. Of dat hij tegen de auto van Newey moest vechten. We zeiden tegen elkaar: ‘Negeer hem’. Daarnaast zou Enzo Ferrari nooit hebben gewild dat Ferrari ons zou verslaan via dat onzinnige protest”, aldus Marko.

Tot slot kreeg ook Mark Webber nog een veeg uit de pan van de Red Bull-adviseur. “Twee races per jaar is hij onverslaanbaar, maar hij kan die vorm niet vasthouden. En zodra hij in de running is voor het kampioenschap heeft hij moeite met de druk.”

Marko: “Webber valt ook steeds ver terug als er iets tegenzit vergeleken met Vettel. Kijk naar 2010 waar hij de titel net misliep terwijl hij favoriet was. In 2011 had hij aan het begin nog steeds die teleurstelling, wat ook wel goed te begrijpen is. Mark werd vroeger gezien als een kandidaat voor titels als hij eindelijk de auto zou hebben. Nu heeft hij die, maar wordt hij verslagen door een jong ventje. Het neemt je vertrouwen weg en is mentaal moeilijk. Ook dat is begrijpelijk.”