Max Verstappen heeft ‘alleen de juiste auto nodig’ om mee te doen om de titel, maar dat geldt ook voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Dat denkt Red Bulls Helmut Marko.

In interview met Formula1.com laat Red Bull-adviseur en -talentscout Marko er geen twijfel over bestaan dat hij van mening is dat Verstappen een toekomstig kampioen is.

Gevraagd of er nog gebieden zijn waarop Verstappen zich moet verbeteren alvorens hij ‘kampioenschapswaardig’ is, antwoordt de Oostenrijker als volgt: “Hij heeft alleen de juiste auto nodig, maar dat geldt ook voor Daniel.”

Beide coureurs zijn volgens Marko in staat volgend jaar al kampioen te worden: “Dus hopelijk lukt het ons ze een auto te geven die daar goed genoeg voor is.”

Specifiek over Verstappen zegt Marko daar verder nog bij dat de Nederlander zich ‘op sensationele wijze heeft ontwikkeld’. “Hij maakt bovendien nooit twee keer dezelfde fout, dus hij is er zeker klaar voor om de titel te vechten.”

“Er zijn geen verdere voorbereidingen voor nodig voor het zover is”, klinkt Marko stellig. “Max is er klaar voor”, zegt hij over de coureur die volgens Marko ‘de gevestigde orde laat zien hoe je ook alweer moet racen’.

“Mannen als Ayrton Senna en Michael Schumacher hadden hetzelfde effect op de sport toen ze in de Formule 1 kwamen: ook zij hadden een andere aanpak en schudden de bestaande orde op.”

Als enige zwakke punt van Verstappen noemt Marko een incidenteel gebrek aan geduld. “Maar ook op dat vlak is hij al aan het veranderen”, meent Marko.

Formula One World Championship 2016, Round 21, Abu Dhabi Grand Prix, Abu Dhabi, United Arab Emirates, Sunday 27 November 2016 - Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing RB12.

Ricciardo achtervolgt Verstappen.

Ricciardo
Gevraagd of Ricciardo misschien een beetje onzichtbaar is geworden door alle aandacht voor Verstappen, reageert Marko dat de Aussie dat binnen Red Bull zelf in ieder geval zeker niet is.

“Daniel is zeker niet onzichtbaar. Dat weet ik omdat het salaris van onze coureurs grotendeels uit bonuspremies bestaat en ik heb gezien wat voor bonus hij over 2016 heeft verdiend!”

“Toen Max bij Red Bull kwam, is Daniel zelf direct beter gaan presteren. Daniel heeft geweldig veel potentieel. Hij weet echter ook dat hij in Max geen makkelijke naast zich heeft en op zijn top moet presteren om bij te blijven.”

Voor 2017 denkt Marko dan ook niet dat één van de twee volgend jaar de overhand zal hebben. “Het zijn twee snelle coureurs, die allebei een compleet andere benadering hebben, maar geen van de twee heeft iets voor op de ander.”