Red Bull kan in 2016 achter Mercedes en Ferrari als derde in het WK eindigen. Dat voorspelt Red Bull-topman Helmut Marko, die daarvoor op een sterke tweede seizoenshelft rekent.

In interview met Formula1.com geeft Marko aan dat hij verwacht dat Mercedes in de eerste seizoenshelft zal blijven domineren. “Zolang ze het niet zelf verpesten, zie ik ze daarin achter elkaar één-tweetjes halen.”

Daar achter zit Ferrari dan, denkt Marko, met vervolgens een groepje dat uit Force India, Williams en Red Bull bestaat. “Halverwege het jaar zou onze motorsituatie echter moeten verbeteren, waardoor ik geloof dat de derde plek in het WK haalbaar is”, zegt hij, verwijzend naar de update waar motorleverancier Renault medio 2016 mee komt.

Formula One Testing, Barcelona, Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain, Thursday 3 March 2016 - Daniil Kvyat (RUS) Red Bull Racing RB12.

De Red Bull RB12 van 2016.

Wat de doorontwikkeling van de Renault-V6 betreft – die door Red Bull onder de naam TAG Heuer wordt ingezet – gaat het volgens Marko de goede kant op. “Maar het kost tijd om de achterstand op de krachtigste motoren te overbruggen”, weet hij.

Mede hierdoor heeft Marko zijn hoop dus op de tweede seizoenshelft gevestigd, terwijl dit tevens de reden is dat hij niet uitsluit dat opleidingsteam Toro Rosso – met haar 2015-motoren van Ferrari – begin 2016 voor het grote Red Bull zal zitten. “Dat is inderdaad een situatie die ik me voor de eerste seizoenshelft kan voorstellen. Het verschil in motorvermogen is immers aanzienlijk. Halverwege het jaar zal de performance van Toro Rosso vermoedelijk echter afnemen, want hun 2015-motor wordt uiteraard niet verder ontwikkeld.”

Red Bull is sinds de introductie van de V6-motor in 2014 teruggezakt, nadat het van 2010 tot en met 2013 nog vier rijders- en constructeurstitels op rij won. In 2014 won het nog wel drie races en finishte het als tweede in het teamklassement, maar in 2015 bleeft het bij slechts drie podiumplekken en P4 bij de constructeurs.