*

Marko: ‘Verstappen leert beter met tegenslagen om te gaan’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 augustus 2017 10:01

Marko: ‘Verstappen leert beter met tegenslagen om te gaan’
Sutton Images

Max Verstappen hoort qua snelheid al in hetzelfde rijtje als coureurs als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, maar is soms nog wat temperamentvol als het tegenzit. Dat zegt Red Bulls Helmut Marko, die dit al voor het start-incident in Hongarije verklaarde.

Marko, de rechterhand van Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz én als hoofd van Red Bulls talentenprogramma degene die Verstappen eerst naar de Formule 1 en vervolgens van juniorteam Toro Rosso naar Red Bull heeft gehaald, is al jaren één van Verstappens grootste supporters.

In interview met Die Welt schaart hij de Nederlander ‘qua snelheid’ dan ook in hetzelfde rijtje als Vettel en Hamilton, de huidige topfavorieten voor de wereldtitel. Maar of Verstappen net als deze coureurs ook in andere opzichten al een volwaardige titelkandidaat is, vindt hij lastig te zeggen.

“Hoe hij met de druk omgaat die erbij komt kijken als je om de titel vecht, is lastig in te schatten, want hij heeft nog niet in die situatie gezeten. Wat we bij zijn vijf uitvalbeurten dit jaar hebben gezien, is namelijk dat hij daarna nog wat te temperamentvol kan zijn, omdat hij altijd alles wil winnen.”

“Hij toont bij tegenslagen dus nog te weinig discipline, maar ook dat leert hij inmiddels echter. Onder de streep hoort Max bij de beste coureurs ter wereld”, meent Marko.

Op de vraag wat Red Bull moet doen om Verstappen, wiens contract eind 2019 afloopt, te behouden, heeft de Oostenrijker daarbij een duidelijk antwoord: “Hem een auto geven waarmee hij kan winnen. Dat is het enige wat we allemaal willen. Red Bull wil van Max de jongste wereldkampioen ooit maken.”

In Hongarije blokkeerde Verstappen bij bocht twee en kwam tegen Ricciardo aan.

Horner: ‘Goed opgelost’
Het opvallende van de uitspraken van Marko is dat hij deze nog voor de race van zondag op de Hungaroring deed, waar Verstappen bij de start, bij bocht twee, botste met zijn net er voorbij schietende teamgenoot Daniel Ricciardo, die daardoor uitviel.

Ricciardo stelde daarna, kort samengevat, dat Verstappen te fanatiek plekken wilde (terug)winnen nadat dat in de eerste bocht niet was gelukt, en dat de Nederlander ‘rood zag’ toen hij voorbij kwam.

Verstappen bood direct na de race echter zijn excuses aan, tot genoegen van Ricciardo. Red Bull-teambaas Christian Horner noemde de botsing ook een fout van Verstappen, maar noemde het belangrijk en positief hoe snel hij persoonlijk, één-op-één, zijn excuses maakte aan zijn teamgenoot.