Als hoofd van het Red Bull Junior-programma is Dr. Helmut Marko voor een groot deel verantwoordelijk voor Max Verstappens geruchtmakende debuut in de Formule 1, dat in 2015 moet gaan plaatsvinden. Marko verwacht heel veel van zijn pupil.

Als Marko in een interview met Formula1.com gevraagd wordt met welke Formule 1-coureur hij Verstappen het meest overeen vindt komen, aarzelt de Oostenrijker geen moment. “Ayrton Senna, hoogstwaarschijnlijk”, noemt Marko bepaald niet de minste naam uit de geschiedenis van de koningsklasse. Hij gaat verder: “Max is een uitzonderlijk talent dat maar één keer in de zoveel decennia voorbij komt.”

Marko blijft erop hameren dat Max’ leeftijd in zijn ogen een ondergeschikte rol speelt. “In dit geval moet je niet naar zijn leeftijd kijken. Hij heeft gesprekken gevoerd met experts op het gebied van de ontwikkeling van jonge mensen, en die zeggen allemaal dat hij mentaal eerder tweeëntwintig is dan zestien.”

“En wat betreft zijn vaardigheden achter het stuur van de auto: Max rijdt al sinds hij vier jaar oud was, op een professionele wijze. We verwachten dus dat hij vanaf zijn eerste race competitief zal zijn. Het is geen loterij, we weten waar we mee bezig zijn. Dat heeft ons succes in het verleden wel uitgewezen”, klinkt het vol vertrouwen uit de mond van de Oostenrijkse ex-coureur.

Verstappen wordt optimaal klaargestoomd voor zijn entree in de Formule 1, maar heeft geen extra aandacht nodig vanwege zijn jonge leeftijd, laat Marko weten. “Zoals ik al zei: mentaal is hij al ouder dan twintig! Maar we werken wel intensief aan zijn voorbereiding. Onlangs reed hij nog vierhonderd kilometer in Italië, hij zit zoveel mogelijk in de simulator, en voor zijn fysieke en psychologische training staat hij onder begeleiding van de beste experts.”

“Er zijn inderdaad heus wel wat dingetjes waar we voor het begin van het seizoen 2015 nog aan moeten werken”, voegt Marko daar realistisch aan toe. “Maar dat gezegd hebbende, Max wordt perfect klaargestoomd voor zijn entree op de grid.” Als Verstappen zijn superlicentie van de FIA op tijd krijgt, maakt de Nederlander waarschijnlijk over anderhalve week in Japan tijdens de eerste vrije training zijn debuut in een Grand Prix-weekend.

In de nieuwe Formule 1 nr. 15 lees je een uitgebreid verslag van Max’ eerste test voor zijn nieuwe Toro Rosso-team. Vanaf vandaag in de winkel!