Max Verstappen heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk beslag gelegd op de zesde plaats. Een laatste poging zijn tijd te verbeteren leverde hem een uitstapje door het grind op.

Vlak voor aanvang van de kwalificatie vangen de televisiecamera’s een ontspannen en breed lachende Max Verstappen. Het weekend verloopt tot dusver zonder problemen voor de Nederlander en dus er geen reden tot chagrijn.

Daar verandert ook het eerste kwalificatiedeel niets aan, aangezien hij daar volgens verwachting moeiteloos doorheen komt. Met zijn eerste getimede ronde komt hij tot een 1:06.258, een tijd die hij later met dik vier tienden van een seconde aanscherpt. Het levert hem aan het eind van Q1 de zesde tijd op. Daarmee is hij overigens niet de snelste coureurs van de Red Bull-familie, aangezien Carlos Sainz zijn Toro Rosso naar de vierde tijd stuurt.

Verstappen meldt zich minuten later in Q2 al snel bij het clubje mensen dat een tijd weet te noteren die sneller is dan 1 minuut 5. Na één getimede ronde zoekt hij de pits alweer in vierde positie op en daar blijft hij staan tot het vallen van de vlag.

Drie runs, drie foutjes
Als het derde en laatste kwalificatiedeel van start gaat, toont Max Verstappen zich gretig. Hij staat al ruim voor het doven van het stoplicht aan het eind van de pitstraat klaar voor zijn eerste run. Hij opent de dans echter met een tijd die langzamer is dan zijn snelste tijd uit Q2, waardoor hij in eerste instantie genoegen moet nemen met de zesde tijd. De herhaling toont dat hij teveel kerbstones meepakt in de hairpin.

Ook zijn tweede run is niet geheel foutloos, getuige het hoofdschudden van de Nederlander bij het uitkomen van de eerste bocht. Hij verbetert wel zijn tijd, maar niet zijn positie en rijdt wederom na één getimede ronde weer de pits in. De banden worden vliegensvlug gewisseld, want hij gaat er nóg een keer voor zitten.

Het resultaat: een uitstapje door de grindbak. Bij het uitkomen van de tweede linkerbocht in het infield-gedeelte verliest de getergde Verstappen de controle over zijn RB13. De Nederlander kan verder, maar moet genoegen nemen met P6, wat hem vanwege de gridstraf van Hamilton een vijfde startplaats oplevert.