*

McLaren kleurt verder oranje met de MCL33

Daan de Geus

Daan de Geus

23 februari 2018 08:03

McLaren kleurt verder oranje met de MCL33
McLaren

McLaren heeft haar nieuwe auto gepresenteerd: de MCL33, die een stuk meer oranje is dan zijn voorganger. Het staat voor McLaren voor (weer) een nieuw begin, nu het team na drie jaar met Honda voor 2018 op Renault-motoren is overgestapt.

De MCL32 van 2017 kleurde ook al grotendeels oranje, al ging dat toen gepaard met flink wat zwart. Het was de eerste McLaren in decennia die niet grotendeels in corporate (zilver)grijs, chroom of een tegen zwart aanhangend donkergrijs was uitgevoerd.

Het kleur bekennen stond toen voor een nieuw begin, nadat het tijdperk van Ron Dennis aan het hoofd van het team eind 2016 tot een einde was gekomen. Met de nieuwe, lichtere oranje livery met blauwe en een paar kleine zwarte details breekt McLaren verder met dit deel van haar verleden en kijkt het verder terug: het fellere ‘papaya’ oranje is van oudsher de huiskleur.

Bekijk hier het foto-album van de nieuwe McLaren.

De MCL33 in de nieuwe kleuren én met nieuwe sponsoren zoals Dell en Petrobras. Alonso’s kledingmerk Kimoa staat nu ook op de auto.

‘Nieuw hoofdstuk’
Volgens Sjeik Mohammed bin Essa Al Khalifa, uitvoerend bestuursvoorzitter van McLaren, vormt de MCL33 ‘het begin van een nieuw hoofdstuk’ voor het team. “Een hoofdstuk waarin we onze rijke historie omarmen maar tegelijkertijd vooruitkijken naar de toekomst.”
Zak Brown, de directeur van het team, benadrukt dat het er in de nabije toekomst om gaat weer ‘dichter bij de kop van het veld’ te komen.

McLaren werd vorig jaar negende en voorlaatste in het WK, wat geenszins genoeg is voor het trotse team. Teambaas Eric Boullier benadrukt dat McLaren zich geen illusies maakt (“want we weten hoe moeilijk het wordt ons in de strijd vooraan te mengen”) maar wel ambitieus is. “We blijven bescheiden, maar hebben ons goed voorbereid. We hebben het gevoel dat we over een goed totaalpakket beschikken met de nieuwe auto, terwijl we twee uitstekende coureurs hebben.”

Alonso & Vandoorne
Die coureurs zijn Fernando Alonso, de Spaanse tweevoudig wereldkampioen, en de Vlaming Stoffel Vandoorne. Alonso is onder de indruk van de nieuwe auto, maar ook nog enigszins terughoudend: “Want ik weet hoe belangrijk deze auto voor het team is. Ik hoop dat hij presteert zoals we willen. Als het echter is gelukt op de sterke punten van onze vorige auto voort te borduren en deze te combineren met een verbeterde Renault-motor, denk ik dat we een stap vooruit kunnen zetten.”

De MCL33 van boven. Het design van de barge boards is flink geavanceerder dan bij de MCL32 toen die werd gepresenteerd.

Teamgenoot Vandoorne hoopt dat McLaren een gedegen basis kan leggen voor de start van het seizoen, vertelt hij. “Het zou geweldig zijn als de wintertestweken probleemloos verlopen en we met vertrouwen voor de rest van het jaar naar Australië kunnen afreizen voor de seizoensopener.”

Shakedown
Om alvast een voorsprong te krijgen op de wintertests – die vorig jaar met de Honda-V6 achterin dramatisch verliepen vanwege betrouwbaarheidsproblemen – werkt McLaren vandaag al een filmdag c.q. shakedown af met de MCL33 – Renault. Het doet dat op het circuit van Barcelona, waar vanaf maandag wordt getest.