De combinatie McLaren-Honda weet nu al dat haar eerste ‘thuisrace’, zondag op het circuit van Suzuka, geen gemakkelijke zal zijn.

De renstal uit Woking gaat, met de dubbele uitvalbeurt in Singapore nog vers in het geheugen, niet al te vrolijk op weg naar Japan, maar Fernando Alonso houdt de moed erin. “We gaan er als samoerai tegenaan. Zoals gewoonlijk geven we niet op.”

Evenwel weet de wereldkampioen van 2005 en 2006 dat punten er voor zijn team normaal gesproken niet in zitten. “Het wordt een uitdaging. De auto is goed in balans en rijdt lekker, maar op zo’n snel circuit als Suzuka wordt het moeilijk om de concurrentie te bedreigen.”

Bewogen weekend voor Button

Voor Button is het weekend in Japan niet alleen vanwege de Honda achter zijn rug een thuiswedstrijd. “Het land is als mijn tweede thuis”, legt de routinier uit. “Mijn vrouw is half Japans dus ik ben er vaak. Het is een mooi land met warme mensen.”

Aan Suzuka bewaart de Brit bovendien goede herinneringen. “Mijn overwinning in 2011 is één van mijn mooiste. Het is een lastig, bochtig, krap en technisch circuit, dus op die zege ben ik wel heel trots.”

Dat Button zich in Japan zo op zijn gemak voelt, zou er volgens de Britse media trouwens zo maar voor kunnen zorgen dat de ervaren coureur er komend weekend zijn afscheid als Formule 1-coureur bekend maakt – naar verluidt zou hij geen trek hebben in nog een seizoen in het achterveld met de matige McLaren-Honda.

Maar afscheid of niet, zondag wordt er sowieso geracet en daar is Button net als Alonso niet gerust op. “Het wordt geen makkelijke wedstrijd”, verwacht hij. “De baan is erg snel, en er hangt veel af van de topsnelheid. Maar voor de fans gaan we onze uiterste best doen.”