Het team van McLaren heeft voor het eerst toegegeven dat er mogelijk een technische oorzaak was voor Fernando Alonso’s crash tijdens de wintertests. De stuurinrichting zou wellicht kuren hebben vertoond.

McLaren verklaarde in de dagen na Alonso’s crash – waarbij de Spanjaard een hersenschudding opliep en waardoor hij de seizoensopener moest missen – dat niets in haar data wees op een technisch probleem. Het team uit Woking is het ongeluk echter wel blijven onderzoeken, in samenwerking met de FIA, en heeft nu in een statement aangekaart dat een stuurprobleem mogelijk een rol heeft gespeeld.

Volgens McLaren is ook na verdere studie van de telemetrie, de auto zelf en reconstructies ‘nog altijd niets abnormaals naar voren gekomen’, maar Alonso zelf zou zich inmiddels herinneren dat de stuurinrichting vlak voor zijn crash ineens zwaar en stroef aanvoelde, zo meldt McLaren nu.

Als gevolg hiervan heeft McLaren besloten een extra data-sensor in haar MP4-30-bolides te installeren, zodat het meer te weten kan komen over de stuurinrichting en mogelijke problemen daarmee. Opvallend is wel dat Alonso’s teamgenoot Jenson Button en de voor Alonso inspringende Kevin Magnussen voor zover bekend geen problemen met de stuurinrichting hebben gehad tijdens het openingsweekend van seizoen 2015.

Als alles volgens plan verloopt, maakt Alonso komende weekend in Maleisië overigens een comeback achter het stuur. De Spanjaard heeft de eerste horde met succes genomen door zonder problemen door de eerste reeks door de FIA verplichte tests te komen. Hij reist dan ook gewoon af naar Maleisië, alwaar hij komende donderdag op het circuit nog een laatste reeks van tests en controles zal ondergaan onder toeziend oog van de FIA-medici.