McLaren verschuift de aandacht naar de ontwikkeling van de auto voor volgend jaar. Het team wil voorkomen dat het in 2014 opnieuw stroef uit de startblokken komt.

McLaren bouwde een geheel nieuwe auto voor dit seizoen, in plaats van een doorontwikkeling van zijn voorganger, maar dat pakte niet goed uit. Terwijl McLaren 2013 nog winnend afsloot, bleek de MP4-28 aan het begin van het jaar amper in staat de toptien te halen. Hoewel het in Duitsland weer iets beter ging, ziet McLaren onvoldoende groeimogelijkheden voor de rest van het jaar om alles op alles te zetten om er alsnog een winnaar van te maken.

Het zal nog wel proberen verbeteringen te vinden, maar grote updates worden niet meer verwacht. Liever richt McLaren zich nadrukkelijker op de ontwikkeling van de auto voor 2014. Dan hoopt het niet opnieuw met achterstand aan het seizoen te hoeven beginnen en wellicht zelfs met een voorsprong, aangezien de concurrentie nog wel veel tijd en energie zal steken in de ontwikkeling van de huidige bolides.

“We zijn teleurgesteld in de auto van dit jaar”, erkent McLaren-teambaas Martin Whitmarsh tegen Autosport. “Dat kan ook niet anders, want het zijn de prestaties ten opzichte van de anderen die tellen. In absolute zin zijn we sneller dan vorig jaar, maar in de rangorde zijn we achteruit gegaan. We liggen zes maanden achter op de concurrentie wat de ontwikkeling van de auto betreft. Daar hebben we duidelijk een steek laten vallen.”

“We hebben geleerd van onze fouten”, vervolgt Whitmarsh. “Het was geen gemakkelijke beslissing om de huidige auto min of meer op te geven. We hebben nooit de luxe gehad om te kunnen kiezen aan welke auto we wilden werken, omdat we altijd zowel voor titels als racezeges willen gaan. Het valt niet mee om die filosofie los te laten. Als we toch iets positiefs aan deze situatie kunnen overhouden, is het dat we zijn wakkergeschud.”