Max Verstappen heeft in de laatste Grand Prix van het jaar enigszins teleurstellend beslag gelegd op de vijfde plaats. Zijn Red Bull-bolide bleek niet tot grootse daden in staat en dus was P5 het maximaal haalbare.

De race van Max Verstappen staat bepaald niet bol van de spanning. Bij de start maakt hij zich nog wel te gelden door zijn neus aan de binnenkant langs die van Kimi Räikkönen te prikken, maar de exit van de Fin is beter dan die van de Nederlander, waarmee die kans verkeken is.

Verstappen handhaaft zich tot aan zijn eerste stop aan het eind van de veertiende ronde op zo’n anderhalve seconde van Räikkönen. Na zijn stop valt hij terug naar de negende plek. Die negende plek is na de eerste serie stops ‘gewoon’ weer de zesde plek, en ondanks zijn undercut zit hij wéér op anderhalve seconde van Räikkönen.

De zesde plaats wordt een vijfde op het moment dat teamgenoot Ricciardo zijn auto met panne naast de baan stilzet. En dat lijkt het hoogst haalbare. Verstappen behoudt te allen tijde zicht op de Ferrari, maar de sprong er naar toe weet hij niet te maken.

Daarmee besluit Verstappen zijn eerste volledige jaar in dienst Red Bull Racing met de vijfde plaats in de laatste Grand Prix van het jaar. Aan zijn zesde plaats in kampioenschap kon al niet meer getornd worden en die klassering laat ruimte voor heel veel verbetering in 2018.