Hoewel Lewis Hamilton in Mexico de rijderstitel binnenhaalde, is de strijd tussen de teams nog niet gestreden. Mercedes mag de stand dan wel leiden met 585 punten, Ferrari kan met haar 530 punten de titel alsnog voor de neus van Mercedes weggrissen. Dat weet ook teambaas van Mercedes Toto Wolff.

Afgelopen Grand Prix haalde Hamilton dan wel de titel binnen, de vorm van Mercedes was zorgwekkend voor het team. “Mexico was een bitterzoet weekend. Aan de ene kant zijn we extreem blij voor Lewis, aan de andere kant zijn we niet blij met onze eigen prestatie in Mexico. De kwalificatie zag er veelbelovend uit, maar in de race hadden we grote problemen met de banden. Direct na de race hebben we deze problemen geanalyseerd, omdat het belangrijk is om ervan te leren”, aldus Wolff, die hoopt dat Mercedes in Brazilië beter voor de dag komt.

Hamilton viert zijn vijfde titel. Komt er dit weekend ook een vijfde bij voor Mercedes?

Mercedes richt het vizier nu volledig op de komende twee races. “Ons doel voor dit seizoen was om beide kampioenschappen te winnen, niet één van de twee. We hebben nog een hevige strijd te voeren voor het constructeurskampioenschap. We hebben terrein verloren ten opzichte van Ferrari in de laatste weekenden, zelfs al hadden we de basis om beter te presteren. Dit is het moment om met beide voeten op de grond te blijven, te richten op onze doelen en vertrouwen te hebben in onze werkwijze en in de mensen. Ik weet dat Lewis en Valtteri toegewijd zijn om hun seizoenen op een positieve manier af te ronden. We willen dit jaar met opgeheven hoofd eindigen, met twee prestaties die ons werk van dit seizoen reflecteren.”

Hamilton is er ook gebrand om de titel bij de teams binnen te halen. “Het betekent echt heel erg veel voor het team. Mijn doel is om de volgende twee races te winnen en het team de titel te bezorgen”, geeft hij aan in gesprek met Sky Sport.

Mercedes heeft een voorsprong van 55 punten op Ferrari. Het Italiaanse team moet ten minste 13 punten uitlopen op haar Duitse rivaal om de strijd open te houden tot de laatste race in Abu Dhabi. Als de voorsprong na de race in Brazilië 43 punten of groter is, heeft Mercedes de titel te pakken. Mercedes zou pas het tweede team zijn in de geschiedenis van de Formule 1 dat vijf jaar achter elkaar de dubbel pakt, nadat Ferrari en Michael Schumacher het van 2000 tot en met 2004 deden.