Het team van Mercedes hakt vrijdagochtend de knoop door of het de geüpdatete motor die het naar Spa heeft meegenomen gaat gebruiken of niet. Rivaal Ferrari lijkt van zins haar nieuwste motor sowieso in te zetten.

Ferrari introduceerde haar nieuwste motorspecificatie al tijdens het laatste weekend voor de zomerstop bij klantenteams Haas en Sauber en de verwachting is dat de geüpgradede V6-turbomotoren nu ook achterin de bolides van de Scuderia zelf liggen.

Mercedes heeft ook een verbeterde krachtbron meegenomen naar België, maar beslist pas vrijdagochtend over het wel of niet gebruiken daarvan, vertelt coureur Valtteri Bottas. “Pas dan weten we honderd procent zeker wat we gaan doen.”

De algemene aanname in de Formule 1 is dat Ferrari inmiddels de sterkste motor van het veld heeft. Volgens Bottas is de nieuwe Mercedes-krachtbron sowieso een verbetering. “Maar ik kan niet zeggen hoeveel beter hij is. Wat ik wel weet: er is hard gewerkt op de fabriek.”

Bottas’ teamgenoot Lewis Hamilton, de leider in het WK, noemt het een logisch moment om de nieuwe motor in Spa te brengen. “Want deze baan en Monza, waar we volgende week rijden, zijn twee power circuits bij uitstek.”

Hamilton denkt dat het brengen van de updates sowieso verschil maakt: “Want Ferrari heeft zelfs in races waarin ze geen updates hebben gebracht, stappen gezet met hun motor.” Ook hij constateert dat het Italiaanse team op dat vlak een voorsprong heeft.

Of dat ook met de geüpdatete motoren nog zo is, weet hij echter niet, en hij is ook niet op voorhand bang dat Mercedes het op het snelle Spa en Monza moet afleggen tegen Ferrari. “Al is hun motor sterker, dan nog gaat het om algehele performance, en dat verschil zal close zijn.”

Mocht Mercedes de nieuwe motor introduceren, dan betekent dat voor Bottas overigens een gridstraf wegens te veel motorwissels. “Als je echter ergens een straf moet nemen, dan is Spa daar niet verkeerd voor, want je kan hier wel inhalen.”