Na het tegenvallende weekend in Monaco, was het voor Lewis Hamilton een vertrouwd beeld zijn naam na VT1 bovenaan te zien staan. In de tweede training was hij tweede. Belangrijker was dat hij ook weer een vertrouwd – goed – gevoel kreeg van zijn Mercedes.

Het is natuurlijk pas vrijdag en ook in Monaco stond Hamilton in VT1 bovenaan, maar voor een terugval als in het Prinsdom (waar hij zich als veertiende kwalificeerde en de race als zevende finishte) lijkt de Brit niet bang. “De auto voelt hier beter aan dan in Monaco”, vertelt hij SpeedWeek. “Ik denk wel dat we hier het hele weekend vooraan me kunnen doen”, verwacht hij.

Hamilton geeft wel toe dat Ferrari, dat de dag als snelste afsloot met Kimi Räikkönen, weer een sterke indruk maakt, maar rept toch over een goede dag voor Mercedes. “Ik denk dat de strijd vooraan super spannend wordt”, zegt de coureur die in VT2 twee tienden achter Räikkönen zat. “Qua pure snelheid komen we nog wat te kort, maar we werken er hard aan de rollen voor zondag om te draaien.”

In de andere Mercedes zat Valtteri Bottas in de eerste training 0.237 seconde achter Hamilton, wat hem P3 bracht. Een achterstand van 0.375 op Räikkönen betekende in VT2 een vierde tijd. “Na de problemen in Monaco, is het fijn dat de auto hier gelijk goed aanvoelt. We moeten nog wel wat meer uit de ultrasoft-banden halen, maar op de softs doet de auto het prima. Het draait nu om de set-up.”

De Mercedes W08 doet het in Canada beter dan twee weken geleden in Monaco, zegt Bottas.