Een vierde en negende stek voor George Russell en Nyck de Vries in VT1, en een vierde en vijfde plaats voor diezelfde Russell en Lewis Hamilton in de tweede trainingssessie. Het was niet waar Mercedes op gehoopt had in aanloop naar de Franse Grand Prix van zondag.

Mercedes was met een flinke upgrade (nieuwe neus en vloer) afgereisd naar Zuid-Frankrijk. De aanpassingen aan de auto, gecombineerd met de opwaartse lijn die de laatste races was ingezet en de wetenschap dat het team altijd goed presteert op Paul Ricard, zorgde voor flinke verwachtingen bij de stal uit Brackley. Verwachtingen die vrijdag niet helemaal werden waargemaakt, gaf George Russell voor de camera van Formula1.com toe. “Er valt nog veel te verbeteren. Ik denk dat onze snelheid met veel brandstof aan boord waarschijnlijk beter was dan onze snelheid met weinig brandstof. We moeten er echter voor zorgen dat we zaterdag optimaal presteren en ervoor zorgen dat er geen auto’s uit het middenveld tussen ons en de voorste vier rijden, en dan zien hoe we het zondag doen.”

Verstappen niet helemaal tevreden na eerste dag Frankrijk: ‘Niet echt de balans waar we op hoopten’

Op de vraag of hij dacht dat Mercedes nu dichter bij Red Bull en Ferrari zat, zei Russell. “Ik moet de data nog bekijken. We denken van wel, maar iedereen blijft zijn auto verbeteren, blijft updates brengen en de hele grid gaat gewoon vooruit. Dus ook al vinden we wat tijd, onze rivalen doen dat ook. Het is dan ook niet zo eenvoudig om dat in de rondentijden te zien. Maar ik denk wel dat Ferrari iets meer moeite leek te hebben. Max [Verstappen] zag er zoals gewoonlijk erg snel uit, dus er is werk aan de winkel.”

(Getty Images)

Hamilton: ‘Gemiddelde sessie’

Lewis Hamilton kwam vrijdag maar één keer in actie. De Engelsman maakt zich op voor zijn driehonderdste Grand Prix en was nog wat roestig toen hij het stuur overnam van De Vries. “Het was niet de beste sessie, natuurlijk omdat we de eerste hadden gemist. Ik probeerde zo snel mogelijk op snelheid te komen, maar het is erg warm en dus hadden we veel tijd nodig om de bandentemperatuur in het juiste venster te krijgen. Maar ik denk dat ik het goed heb gedaan, het was gemiddeld zou ik zeggen.”