En ook de laatste kwalificatie van het seizoen is ten prooi gevallen aan Lewis Hamilton. De wereldkampioen was bij het avondlicht van Abu Dhabi teamgenoot Valtteri Bottas en Sebastian Vettel te vlug af. Max Verstappen sloot een moeizame kwalificatie af met een zesde plek.

De pole position van Hamilton kondigde zich al aan in Q2, hij verraste alles en iedereen met een razendsnelle 1.35.693 en deed dat met ultrasofts. Een tijd waar de concurrentie met pijn en moeite enigszins bij in de buurt kon komen.

Worstelende Verstappen
Verstappen probeerde het aanvankelijk ook met de ultrasofts maar noteerde met een rommelig rondje slechts een tiende tijd van de sessie. Hij herstelde dat aan het einde van de twaalf minuten met een rondje op hypersofts. Als enige van de top-6 start hij morgen dus op de roze band.

In het laatste gedeelte van de kwalificatie zette Hamilton met een 1.35.295 meteen weer de toon, de concurrentie kon de Brit nauwelijks bijbenen. In zijn laatste rondje verbeterde Hamilton zich met nog eens een halve seconde en daarmee was de 83e pole een feit voor Hamilton. Bottas vergezelt hem op de eerste rij, Ferrari moet genoegen nemen met de tweede rij. Daniel Ricciardo won dus het laatste kwalificatieduel met Verstappen, hij mag vanaf P5 beginnen morgen.

Foto: Sutton Images

Alonso-Vandoorne 21-0
Q2 betekende het eindstation voor Fernando Alonso. De Spanjaard die dit weekend afzwaait start morgen vanaf P15. Andere afvallers waren Marcus Ericsson, Kevin Magnussen en Sergio Perez.

De afvallers in Q1 waren de gebruikelijke namen. Brendon Hartley en Pierre Gasly haalden het niet, de Fransman schreeuwde zijn sputterende Toro Rosso de finishlijn over. Het was niet genoeg en Gasly moest zelfs zijn auto langs de baan parkeren.

Stoffel Vandoorne verloor dus ook het laatste kwalificatieduel van het jaar, de Belg bleef in Q1 steken. Daarmee won Alonso het onderlinge duel: 21-0 voor het jaar. Vandoorne was nog wel sneller dan het Williams-duo Sergey Sirotkin en Lance Stroll dat troosteloos onderaan bungelt.