De start bleek beslissend op Suzuka, en dat is waar Lewis Hamilton teamgenoot Nico Rosberg aftroefde. Het duo finishte ook als eerste en tweede, waarmee Mercedes de kater uit Singapore heeft weggespoeld.

In het geval van Hamilton en Rosberg doen ze dat ook nog eens met champagne, al smaakt deze voor Rosberg vast enigszins bitter. De Duitser vertrok immers van pole, maar was de koppositie al na de tweede bocht kwijt. Hamilton kwam namelijk goed van zijn plek en hield de binnenkant, waardoor hij aan zijn teamgenoot – die iets buiten de baan kwam – voorbij ging.

Rosberg viel door het gevecht zelfs terug naar de vierde plek, maar wist zich op de baan voorbij Valtteri Bottas te knokken met een strakke inhaalactie in de chicane, terwijl hij door de pitstops de tweede plek nog afpakte van Sebastian Vettel. Erg tevreden met dit resultaat, is hij zoals gezegd niet. “Het gaat de verkeerde kant op in de titelstrijd”, erkent hij. “Het was erg belangrijk voor me om deze race te winnen, maar dat lukte niet.”

Over het duel met Hamilton bij de start, heeft Rosberg aanvankelijk geen klachten. “Lewis had een betere start en het was een leuk gevecht met hem in de eerste twee bochten, waarbij het hem dus lukte er langs te komen. Ik lag daarna vierde. Daar finishen zou niet acceptabel zijn geweest. Dat ik nog als tweede finishte, was het beste alternatief voor winnen en voor het team was het na Singapore hoe dan ook goed om een één-twee te pakken.”

Na afloop van de podiumceremonie, laat Rosberg zich tegenover de BBC nog wel ontvallen dat hij ook weer niet super blij was met hoe het gevecht met Hamilton verliep. “We zaten erg dicht bij elkaar in de buurt en ik moest inhouden om een botsing te vermijden. Verder wil ik er niet te veel over zeggen, want ik heb de beelden nog niet gezien. Het staat echter vast dat ik de race daar heb verloren.”

Hamilton
Hamilton is zich op zijn beurt van geen kwaad bewust: “Volgens mij viel het wel mee, wat de afstand tussen ons betreft. Ik had sowieso de binnenbocht, en dan is het je bocht. Ik kan me indenken dat Nico weinig ruimte op de baan had, maar dat is nou eenmaal zo als je aan de buitenkant zit.”

Met de strijd gestreden, reed Hamilton eenzaam vooraan naar zijn achtste zege van 2015 en nummer 41 in totaal, waarmee hij op gelijke hoogte komt met zijn jeugdheld Ayrton Senna. “Ik vond het geweldig om Senna hier op Suzuka te zien racen, dus om hem hier te evenaren, voelt wat onwerkelijk.”

“Het was voor ons als team verder belangrijk om terug te slaan na Singapore. Ferrari was daar enorm sterk, dus we moesten er flink aan trekken en dat is gelukt. De auto was vandaag geweldig, dus ik moet het team enorm bedanken. Het is fantastisch voor ons om weer een één-twee te behalen.”