De Franse bandenfabrikant Michelin wijst FIA-voorzitter Max Mosley aan als schuldige voor het debacle van gisteren. De oproep van Michelin om een extra chicane aan te leggen werd niet gehonoreerd waarna alle coureurs die op Frans rubber reden aan het einde van de formatieronde onverrichter zake terugkeerden naar de pits.
De Franse bandenfabrikant had deze voorstellen bij de FIA gedaan omdat het de veiligheid van het rubber niet kon garanderen. Dit alles kwam aan het licht nadat Ralf Schumacher voor de tweede keer in een jaar tijd hard in aanraking kwam met de muur. Zaterdagochtend, toen er nog niets aan de hand leek, werd al bekend dat hij niet zou racen.

Eerst werd er nog aan gedacht om een andere bandenspecificatie over te laten vliegen vanuit Clermont-Ferrand, de FIA gaf hier echter geen toestemming voor. En zoals bekend kwam de chicane er eveneens niet. Volgens deputy director Frederic Henry-Biabaud zat er voor Michelin daarna niets anders op dan zich terug te trekken.

,,Als er tijdens de race een zwaar ongeluk plaats zou vinden, dan was Michelin volledig aansprakelijk geweest. Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als we wel van start waren gegaan. Ik denk dat we als bedrijf de juiste beslissing hebben genomen", vertelt hij in gesprek met Eurosport-radio. ,,We hebben enkele realistisch voorstellen gedaan om de zaak te verbeteren, helaas heeft het niet mogen baten."

Niet geheel ontoevallig zitten de teams die gisteren niet van start gingen al enige tijd totaal niet op één lijn met de FIA en Max Mosley. De autofabrikanten zijn voornemens om een nieuw kampioenschap op poten te zodoende en willen in principe zo min mogelijk met de FIA te maken hebben.