Super Formula-coureur Naoki Yamamoto gaat mogelijk dit jaar zijn debuut in de Formule 1 maken. De Japanner zou door Honda naar voren geschoven worden bij Toro Rosso om een vrije training te rijden, het liefst tijdens de Grand Prix van Japan.

Yamamoto is de regerend wereldkampioen in de Japanse Super Formula en leidt ook dit seizoen het klassement. Hij komt daarmee in aanmerking voor een superlicentie, welke verplicht is om in de Formule 1 te mogen rijden. De 31-jarige Japanner rijdt al een lange tijd voor Honda, het merk waarmee hij naast de Super Formula ook de Super GT won.

Honda zou hem, nu hij in aanmerking komt voor de superlicentie, graag in de Formule 1 in actie zien komen tijdens een vrije training. Yamamoto heeft nog nooit buiten Japan geracet, en met zijn 31 jaar past hij niet helemaal bij de filosofie van Toro Rosso om jong talent op te stomen voor het moederteam Red Bull. Desondanks wil Honda hem vanwege zijn ervaring op Suzuka daar graag in actie zien komen. Voor de motorleverancier zou het een motivatieboost zijn, omdat het altijd de wens heeft gehad om een Japanse coureur in de Formule 1 te zien.

Jonger Japans talent
Honda zou ook kunnen kijken naar Japanse coureurs in de Formule 2 en Formule 3. Noboharu Matsushita rijdt momenteel in de Formule 2, terwijl oud-Formule 2-coureurs Nirei Fukuzumi en Tadasuke Makino in de Super Formula meedoen. Daarnaast rijden Yuki Tsunoda en Teppei Natori in de Formule 3. Geen van deze coureurs beschikt echter over genoeg punten voor de benodigde superlicentie.

Honda F1-directeur Masashi Yamamoto weet dat het niet optimaal is om een 31-jarige coureur in te zetten met zoveel jong talent. Maar hij ziet de jonge Japanners niet naar de Formule 1 doorstromen. ”Tenzij ze kampioen worden of uitzonderlijke dingen laten zien, maar anders komen ze niet in de Formule 1”, aldus Yamamoto tegenover Motorsport.com.

”We hebben een aantal coureurs in de Super Formula. Yamamoto gaat momenteel aan de leiding. Gezien de huidige trend is hij eigenlijk te oud voor de Formule 1, maar vroeger was dat nooit een probleem. We willen hoe dan ook iemand ergens aan een vrije training laten deelnemen. We hebben nauw contact met Toro Rosso en Red Bull over de mogelijkheden”, aldus de Honda F1-directeur.