Het is goed mogelijk dat er in 2015 niet één, maar twee nieuwe teams bijkomen. Dat stelt het Duitse Motorsport-Total, dat bericht dat de projecten van Gene Haas en Colin Kolles goede kans maken.

De FIA deed onlangs een oproep aan potentiële teameigenaren om hun interesse kenbaar te maken, aangezien de autosportfederatie het aantal deelnemende teams van elf naar twaalf wil uitbreiden.

Volgens Motorsport-Total overweegt de FIA nu echter zelfs nog een stapje verder te gaan en niet één, maar twee nieuwe teams toe te laten, waarmee het aantal deelnemende renstallen op dertien zou komen, met een grid bestaande uit 26 auto’s.

Motorsport-Total bericht hierbij echter ook dat verdere uitbreiding van de grid nog geen uitgemaakte zaak is. Behalve dat de kandidaat-renstallen eerst moeten bewijzen dat hun plannen levensvatbaar zijn en ze de middelen hebben competitief te zijn, zouden FIA-president Jean Todt en Bernie Ecclestone, de commerciële uitbater van de Formule 1, namelijk nog kibbelen over het aantal toe te laten teams.

Todt zou graag zo veel mogelijk teams in de sport zien, maar Ecclestone wil het aantal renstallen daarentegen liever beperkt houden. Dit omdat hij nog altijd schermt met het plan (top)teams de mogelijkheid te geven drie auto’s in te zetten en op die manier de grid te vullen.

Haas & Kolles
Mocht Todt zijn zin krijgen, dan maken de Amerikaan Gene Haas en de Duits-Roemeense Colin Kolles volgens Motorsport-Total goede kans om een plekje op de grid te krijgen.

Haas zou zijn team vanuit de Verenigde Staten willen runnen, gebruikmakend van de faciliteiten van het NASCAR-team waar hij mede-eigenaar van is. Daarnaast zou hij de handen al ineen hebben geslagen met chassisbouwer Dallara en contact hebben gelegd met Ferrari voor het leveren van motoren.

Kolles, de oud-teambaas van Jordan, Midland, Spyker, Force India en HRT, zou zijn formatie vanuit Duitsland willen laten opereren. Kolles heeft daar faciliteiten die hij eerder ook al gebruikte om het van origine Spaanse HRT draaiende te houden.

Behalve Haas en Kolles heeft ook de Servische zakenman Zoran Stefanovic nog altijd interesse om een Formule 1-team te beginnen, maar zijn kansen zouden minder goed zijn. Geïnteresseerde partijen hebben tot en met vandaag de kans plannen in te dienen bij de FIA, waarop deze de komende weken geëvalueerd worden.