Zijn prestatie werd misschien wat overschaduwd door de omvang van het debacle in Amerika, maar feit is wel dat Tiago Monteiro naast de twee Ferrari-coureurs op het podium stond. Volgens de Portugees was zijn derde plaats in de Amerikaanse Grand Prix een beloning voor zijn harde werk. Monteiro was de eerste Portugees na Pedro Lamy die punten wist te scoren. Minardi-coureur Lamy eindigde de Grand Prix van Australië op het stratencircuit van Adelaide in 1995 op de zesde plek. Nu heeft hij een opvolger en dat heeft de Jordan-coureur geweten ook, de respons in zijn vaderland was overweldigend. ,,Ik had nooit gedacht dat het zo’n impact zou hebben. Het was op het nieuws, in de kranten. De pers kleurde geheel geel en ik heb een paar gekke dagen achter de rug. Iedereen wilde me spreken, van sponsors tot politici."

De podiumplek in Amerika was voor Monteiro een zeer positieve uitschieter in een seizoen dat verder uiterst moeizaam verloopt. De betrouwbaarheid daarentegen is wel goed, hij is in alle races gefinisht. Met de nieuwe auto – waarin Robert Doornbos op Silverstone wederom gaat testen – hoopt Jordan de Minardi’s achter zich te kunnen laten. ,,Het is nog erg moeilijk om aan te geven in welke mate we erop vooruit gaan, ik heb er pas een paar ronden in gereden", vervolgt hij tegenover ITV. ,,De auto voelt in ieder geval alvast een stuk stabieler aan. Hopelijk kunnen we wat dichter bij de teams die voor ons staan komen."

Wat is zijn doel voor het vervolg van het huidige seizoen? ,,Ik wil de beste nieuweling van het seizoen worden. Die podiumplek was gewoon een beloning voor het vele werk dat ik heb verzet dit jaar. In alle races ben ik aan de finish gekomen en dat is zeer positief. In de tests hebben we wel wat problemen gehad, maar in de races gaat het wel redelijk. Het is moeilijk om een verdere voorspelling te doen, ik ben ieder geval blij met hoe het gaat."