Ferrari zal volgens president Luca di Montezemolo ook in de toekomst de pijlen op één coureur richten als dat nodig is om het kampioenschap te winnen.

Dat zei hij als reactie op de vragen waarom Ferrari zo overduidelijk de voorkeur gaf aan Fernando Alonso tijdens het afgelopen seizoen. “Sinds ik in 1991 bij Ferrari terug ben gekomen, heb ik altijd gezegd dat coureurs voor Ferrari rijden en niet voor zichzelf”, zegt Montezemolo.

Het is deze strategie die het team zo veel successen heeft opgeleverd het laatste anderhalve decennium, volgens Montezemolo. “Waar de een kan winnen, moet de ander helpen bij ons. In het tijdperk-Schumacher hebben we bewezen dat dit werkt. Als andere mensen dat niet bevalt, moeten ze dat zelf weten. Andere teams doen het ook, maar dan minder transparant”, aldus de Ferrari-president.

Voor de race in Amerika liet Ferrari expres de zegel van Massa’s auto verbreken, waardoor Alonso een plekje op de grid opschoof vanwege de straf voor Massa. Monzemolo: “We zochten daar het randje van de sportieve grens op, maar het was volgens de regels. Anderen zoeken ook de grens op. We konden erover liegen, maar deden dat niet. Dan wordt ons alsnog verweten dat we vieze spelletjes spelen. De vuile kant was een te groot nadeel in Amerika.”

Montezemolo wijst ook naar Red Bull. “Waarom heeft Webber altijd de problemen aan zijn auto? “, zegt hij retorisch. “Omdat alle nieuwe onderdelen eerst onder de auto van de coureur met de beste resultaten komt. Voor ons is dit normaal, dus we zeggen er niets van. Maar andere teams praten wel graag over ons”, zegt Montezemolo.