Mocht Fernando Alonso besluiten Ferrari ooit te verlaten, dan weet Ferrari-baas Luca di Montezemolo wie zijn vervanger moet worden: Sebastian Vettel.

Tijdens de jaarlijkse Ferrari-persconferentie met kerst zei Montezemolo dat hij bij een eventuele exit van Alonso de Duitser Vettel graag in zijn auto ziet. “Michael Schumacher heeft me hem lange tijd geleden al aanbevolen, omdat hij hem kende van karting. Het is gebleken dat Schumacher het goed gezien had”, aldus de flamboyante Ferrari-baas.

Desalniettemin is Montezemolo gelukkig met zijn huidige coureurs. Fernando Alonso heeft een contract tot en met 2016, terwijl Felipe Massa onlangs een verlenging tekende tot eind volgend seizoen. Montezemolo: “Massa begon matig aan het jaar. We hadden hem kunnen vervangen, maar er zijn niet veel coureurs die sneller zijn dan Massa, dus het had niet geholpen.”

Aan het eind van het jaar liet de Braziliaan zien het racen nog niet verleerd te zijn met twee podiumplekken en belangrijke punten voor het constructeurskampioenschap, waarin Ferrari als tweede eindigde. “We wilden ook de sfeer en de balans in het team niet verstoren door een rijder te vervangen”, aldus Montezemolo. “Stefano Domenicali en ik zeiden tegen elkaar: ‘Geef het tijd’. Uiteindelijk bleken we het bij het goede eind te hebben.”

Over zijn kopman is de Ferrari-baas uitermate te spreken. Hij vergelijkt de Spanjaard met Niki Lauda en Michael Schumacher. Montezemolo: “Hij kan elke raceronde rijden alsof het een kwalificatierondje is. Daarnaast is hij zo intelligent dat hij weet wanneer hij kan pushen en wanneer hij de auto wat moet sparen.”

Over afgelopen seizoen is hij tevreden, hoewel het team in de laatste race naast de rijderstitel greep. “Door de start in Spa verloren we veel punten door een aanrijding, terwijl de concurrenten daar punten scoorden. Maar uiteindelijk hadden wij gewoon een snellere auto moeten bouwen”, zegt de 65-jarige Italiaan. “Volgend seizoen moeten we er vanaf het begin staan. Dan kunnen we zeker weer overwinnen”, besluit Montezemolo.