Yasuhisa Arai, de motorsportchef van McLarens motorleverancier Honda, is door het bestuur van de Japanse autofabrikant opzij gezet.

Dat Arai van het toneel verdwijnt, heeft niets te maken met hoe McLaren maandag met haar nieuwe Honda-motor voor de dag kwam tijdens de eerste testdag van 2016. Na afloop daarvan liet McLaren-coureur Jenson Button weten dat de 2016-motor beter is dan de zeer tegenvallende 2015-versie, maar ook dat er nog steeds genoeg te verbeteren is.

Het einde van Arai’s termijn als hoofd van Honda’s motorsportprogramma’s, is in plaats daarvan het gevolg van een op dinsdag door Honda tijdens een bestuursvergadering genomen beslissing te reorganiseren, wat Honda jaarlijks doet.

Arai zal nog tot en met maart in functie blijven om zijn al benoemde opvolger Yusuke Hasegawa voor te bereiden. Hasegawa wordt uitsluitend verantwoordelijk voor het motorproject in de Formule 1. Arai’s andere motorsport-gerelateerde taken worden door een ander overgenomen.

Arai was vorig jaar vaak het mikpunt van kritiek. Dit omdat de Honda-V6 achterin de McLaren-bolides niet aan de verwachtingen voldeed. Gedurende het jaar werd weliswaar progressie geboekt, maar niet zoveel als Arai claimde.