Volgens Jonathan Neale, managing director van McLaren, is het team opgetogen over het feit dat de nieuwe Honda-motor inmiddels draait op de testbank. Hij waarschuwt tegelijkertijd voor teveel optimisme: “We zijn er nog lang niet.”

Eerder deze week gaf Honda een eerste geluidsfragment vrij van de nieuwe motor waarmee McLaren in 2015 deelneemt aan de Formule 1. Jonathan Neale spreekt van een historisch moment: “Het is iets speciaals als een nieuwe motor voor de eerste keer gestart wordt. De betrokken partijen halen daar altijd veel voldoening uit. Tegeleijkertijd is ht slechts een kleine stap in een heel lang proces.”

“Het valt een beetje te vergelijken met een zwangerschap”, legt Neale uit. “Je stelt negen maanden lang alles in het werk om een gezond kindje ter wereld te brengen, maar daarna begint het harde werk pas echt. Met een motor is het net zo. Na hard werken heeft Honda een werkende motor geproduceerd, maar daarmee staat het slechts aan het begin van de ontwikkeling van de krachtbron.”

“We hebben nu weliswaar een werkende motor voor 2015, maar we weten dat er nog heel veel werk te doen is om er een competitieve krachtbron van te maken, met alle systemen die daar aan vastzitten. Wij mogen dat proces bij McLaten twee keer meemaken in twee jaar tijd, eerst met de turbomotor van Mercedes en een jaar later met Honda. Dat is even ambitieus als spannend.”

“Het duurt niet lang meer voordat het huidige seizoen is afgelopen en we de aandacht volledig moeten verleggen naar volgend jaar. Terwijl Honda zich bezighoudt met de ontwikkeling van hun motor, zullen wij ons vooral concentreren op de nieuwe krachtbron van Mercedes. We willen samen met de Duitse fabrikant en de brandstof en smeermiddelen van Mobil een competitief pakket samenstellen, om zo een snelle en betrouwbare auto neer te zetten in 2014.”