Drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet is in opspraak geraakt wegens racistische uitspraken. In een analyse van de clash tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton op Silverstone vorig jaar noemt Piquet Hamilton een ‘neguinho’, vrij vertaald kleine neger.

De opname is uit een oudere podcast van eind vorig jaar geknipt. Waarom deze nu pas is komen bovendrijven, is niet duidelijk. In Piquets thuisland Brazilië, dat kort geleden nog bekendmaakte Hamilton tot ereburger te willen uitroepen, zijn de uitspraken groot nieuws. Piquet is de wereldkampioen van 1981, 1983 en 1987 en vader van Kelly Piquet, de vriendin van Max Verstappen.

“De kleine neger positioneerde de auto en liet hem staan omdat er geen manier was om met twee auto’s zo door de bocht te gaan. Hij naaide hem. Het geluk voor hem (Hamilton) was dat de ander (Verstappen) de lul was”, aldus Piquet in de opnamen.

De F1 heeft de uitspraken van Piquet al sterk veroordeeld. “Discriminerende en racistische taal is onacceptabel en heeft in wat voor vorm dan ook geen plaats in de samenleving. Lewis is een geweldige ambassadeur voor onze sport en verdient respect. Zijn roep om meer diversiteit in de sport is een les voor velen, het is een doel waar we allen bij de F1 hard aan werken.”

Ook het team van Hamilton heeft inmiddels gereageerd op de uitspraken. “Wij veroordelen op de sterkst mogelijke manier het gebruik van racistische en discriminerende taal. Lewis heeft altijd vooraan gestaan in de strijd tegen racism in de sport. Hij is een ware kampioen als het gaat om diversiteit, op en naast de baan. Samen staan we voor een diverse en inclusieve sport, dit incident laat maar weer zien hoe belangrijk het is om een betere toekomst na te streven.”