Red Bulls technisch directeur Adrian Newey denkt dat alleen Mercedes en Ferrari momenteel kampioen kunnen worden. Volgens Newey houden deze twee teams de sport momenteel ook in een houdgreep.

Newey hoopt dan ook dat de regels voor 2017, zoals gepland, flink op de schop gaan, vertelt hij aan het Indiase The Asian Age. “Op het moment is de Formule 1 namelijk niet gezond”, meent Newey. “Alles draait om de motoren. De sport wordt erdoor gedomineerd, want qua aerodynamica zijn de regels streng afgebakend en de mogelijkheden beperkt, terwijl er juist veel ruimte is voor motorontwikkeling en er daarmee geëxperimenteerd kan worden.”

“Als gevolg hiervan zitten we nu in een situatie waarin alleen Mercedes en Ferrari sterk genoeg zijn om kampioen te kunnen worden. Ze hebben de sport daarnaast in feite ook onder controle, dus ik hoop van harte dat de FIA de regie weet terug te krijgen”, vervolgt Newey.

Volgens de technisch directeur van Red Bull zou het goed voor de Formule 1 zijn als er in de eerste plaats door restricties in het technische reglement voor wordt gezorgd dat er meer gelijkheid komt te bestaan tussen de krachtbronnen van de verschillende motorleveranciers. Daarnaast zou hij het toejuichen als zich meer motorleveranciers aandienen, terwijl Newey de introductie van een standaardmotor tevens zou verwelkomen.