Volgens Red Bulls technisch directeur Adrian Newey onderscheidt Sebastian Vettel zich niet alleen door zijn snelheid en natuurlijke aanleg, maar ook door zijn intelligentie en werklust.

“Als je naar de grote kampioenen uit het verleden kijkt – zoals Alain Prost, Ayrton Senna en Michael Schumacher – dan zul je zien dat zij behalve snel ook heel slim, vastbesloten en ijverig waren. Voor Sebastian geldt hetzelfde”, aldus Newey tegenover The Guardian.

“In het karten en lagere raceklassen is het genoeg als je gewoon keihard kan rijden. Technische bagage is geen vereiste. Naarmate je in meer competitieve kampioenschappen rijdt en het uiteindelijk tot de Formule 1 schopt, heb je die combinatie van kwaliteiten echter nodig om succesvol te zijn”, meent Newey.

“Je moet dan behalve je talent en snelheid ook beschikken over een goed stel hersenen en bereid zijn om hard te werken. Daarnaast is het belangrijk dat je onder woorden kan brengen wat er met de auto aan de hand is, en dat is iets wat Sebastian goed kan. Hij kan de zaken zeer goed analyseren.”

“Natuurlijk zit onze auto vol met sensoren die ons vertellen wat er aan de hand is, maar daar je kan niet uit aflezen waarom de auto zich zus of zo gedraagt. Dat is juist waar Sebastian goed in is. Hij heeft een geweldig gevoel voor de auto, de banden en alle factoren die daar van invloed op zijn.”