Vierentwintig uur na zijn zware ongeval in de regen tijdens de Grand Prix van Japan is nog niet bekend hoe Jules Bianchi er precies aan toe is. Zijn team Marussia vraagt vanmorgen in een persbericht om geduld.

Nadat het team zijn dank heeft uitgesproken voor alle steunbetuigingen aan het adres van Bianchi, vraagt het om geduld en begrip ten aanzien van updates over de gezondheidstoestand van de coureur. “We laten ons leiden door de wensen van Bianchi’s familie. Samen met de zorg voor Jules zijn zij nu voor ons het belangrijkst. We zullen, in samenwerking met het ziekenhuis, nieuws naar buiten brengen wanneer de familie dat gepast vindt.” Het eerstvolgende nieuws wordt in de loop van de dag verwacht, wanneer Bianchi’s ouders bij het ziekenhuis in Yokkaichi zijn aangekomen.

Ondertussen wordt er in de internationale pers volop gespeculeerd over de ernst van Bianchi’s verwondingen en het verloop van de medische zorg. Een verslaggever ter plaatse van het Britse Sky Sports F1 meldt dat de Fransman nog steeds in levensgevaar verkeert, en aan de beademing ligt. Het station meldt verder dat Bianchi één operatie zou hebben ondergaan, en nu op de intensive care zou liggen.

Het Franse RMC Sport schrijft daarentegen dat Bianchi’s situatie na de operatie aanvankelijk zelfstandig ademde, maar dat daarna zijn toestand verslechterde. De coureur zou een hersenbloeding hebben gekregen, een tweede operatie hebben moeten ondergaan, en nu kustmatig beademd worden.

Dergelijke mededelingen blijven tot het rijk der geruchten behoren voordat een nieuw officieel statement wordt vrijgegeven. Eén van de weinigen die wel wat nieuwe objectieve informatie over de situatie kunnen geven, is GPDA-voorzitter Alexander Wurz. “Kort na het ongeval was hij nog wakker, maar daarna heeft hij het bewustzijn verloren”, zegt de ex-Formule 1-coureur tegen het Oostenrijkse ORF. “Hij heeft na het ongeluk wel de hele tijd zelfstandig geademd, en het was niet nodig hem te reanimeren. Ik ben geen expert, dus ik weet niet of dat goede of slechte tekenen zijn.”