Het hing al even in de lucht, maar is nu officieel: Esteban Ocon gaat volgend seizoen aan de slag bij Mercedes als reservecoureur. Teambaas Toto Wolff bevestigde dat bij een persconferentie in Abu Dhabi.

Ocon zit zonder racezitje voor 2019 en is daarom genoodzaakt tot een jaar aan de zijlijn. Mercedes laat zijn junior-coureur echter niet vallen. “De plannen zijn vrij duidelijk”, aldus Wolff. “Hij zal nauw betrokken zijn bij het Mercedes-fabrieksteam. Hij wordt onze reservecoureur en derde rijder.”

Zodoende kan Ocon ook in 2019 kilometers maken in een Formule 1-auto, al zal dat dus niet in wedstrijden zijn. “We hopen hem een enkele keer een test te laten doen, bijvoorbeeld de wintertest of die tijdens het seizoen, maar daar is nog geen uitsluitsel over. Hij zal veel tijd doorbrengen in onze simulator en klaar zijn voor een stoeltje in 2020”, legt Wolff uit. Eerder keerden Daniil Kvyat en Antonio Giovinazzi (beiden als simulatorcoureur bij Ferrari) ook al via een reserverol terug in de Formule 1.

Stoffel Vandoorne gaat aan de slag als simulatorcoureur bij Mercedes. Foto: Sutton.

Ook Vandoorne krijgt onderdak
Esteban Ocon krijgt bij Mercedes gezelschap van Stoffel Vandoorne, want ook de Belg krijgt een ondersteunende rol binnen het Formule 1-team. Zoals bekend gaat Vandoorne Formule E rijden voor HWA en dat team is aan Mercedes gelieerd. Mercedes heeft hem daarom binnengehaald als simulatorcoureur. “Ik ga het simulatorwerk voor het Formule 1-team van Mercedes verrichten”, bevestigt Vandoorne in Abu Dhabi.

Vandoorne, bij McLaren aan de kant gezet, blijft zo toch nog betrokken bij de Formule 1. “Dat is voor mij het spannende eraan, om betrokken te blijven bij de Formule 1-wereld, en om met wereldkampioenen te gaan werken. Het wordt een interessante overstap.” Vandoorne is ervan overtuigd dat hij Mercedes nog genoeg kan bijbrengen. “Ik weet zeker dat ik ze veel nieuwe ideeën kan geven. Maar het is ook voor mij interessant om de verschillen te zien, omdat ik alleen met McLaren gewerkt heb.”

Een terugkeer in de Formule 1 via zijn reserverol sluit Vandoorne dan ook niet uit. “Het is zeker goed om bij de Formule 1 betrokken te blijven, want je weet nooit wat er gebeurt in de toekomst. Het is goed om bij Mercedes te horen en om voor hen werk te doen; zo weten ze precies waar ik toe in staat ben. We weten niet wat er op de rijdersmarkt gaat gebeuren. Het is een gek seizoen geweest, wie weet wat de toekomst brengt? Het is goed om betrokken te zijn en voorbereid te zijn op iets wat kan komen.”

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/1065947851044327424