*

Officieel: Alonso verlaat McLaren

Redactie

Redactie

2 november 2007 13:24

Officieel: Alonso verlaat McLaren

Fernando Alonso verlaat McLaren. Dat heeft het Britse team zojuist bevestigd in een persbericht. Beide partijen zijn van mening dat het beter is om allebei hun eigen weg te gaan. Alonso: ,,Ik heb me nooit volledig thuis gevoeld.”Alonso’s vertrek komt nauwelijks als een verrassing. Drie dagen van zware onderhandelingen tussen McLaren en Alonso’s vertegenwoordiger Luis Garcia Abad hebben de door velen als onvermijdelijk aangekondige breuk tussen de getergde coureur en zijn team niet kunnen voorkomen.

,,Tot dusver hebben Alonso en McLaren de optie om uit elkaar te gaan nooit besproken, omdat daardoor Alonso’s campagne voor het wereldkampioenschap ernstig verstoord had kunnen worden”, aldus het persbericht van McLaren. ,,Nu menen beide partijen echter dat het in het belang van beide partijen is om uit elkaar te gaan.”

Vorige week lanceerde Alonso in verschillende Spaanse nieuwsmedia een hevige aanval tegen McLaren, dat hij verwijt het WK te hebben vergooid door ‘verkeerde beslissingen te nemen in het tweede deel van het seizoen’. Tegen de Spaanse radio vertelde Alonso dat ,,het geen geheim [is] dat ze me amper hebben geholpen. Bovendien was het management niet opgewassen tegen de problemen die zich voordeden.”

Uiteraard zingt Alonso nu een toontje lager. Hij laat weten teleurgesteld te zijn dat hij en McLaren hun onderlinge problemen niet hebben kunnen oplossen. McLaren is volgens hem nog steeds een geweldig team: ,,Al vanaf ik een klein jongetje was, wilde ik bij McLaren rijden. Ik blijf vinden dat het een geweldig team is, al hebben we een moeizaam seizoen achter de rug en is het geen geheim dat ik me nooit volledig heb thuis gevoeld bij het team.”

Ook benadrukt Alonso dat teamgenoot Lewis Hamilton en hij wel degelijk dezelfde behandeling kregen binnen het team. ,,Er was geen sprake van een voorkeursbehandeling binnen het team – we hadden allebei dezelfde kans om te winnen.”

,,De beslissing die we vandaag hebben genomen geeft ons de kans om ons te focussen op 2008. Ik wens McLaren en zijn partners alle succes in de toekomst.” Ron Dennis, met wie Alonso het afgelopen seizoen een op zijn zachtst gezegd moeizame relatie had, laat daar nu uiteraard niets van merken. Ook hij wenst Alonso een gelukkige toekomst. ,,Fernando is een goede coureur, maar om de een of andere reden kwam de combinatie van hem en McLaren gewoon niet uit de verf.”

Nu bekend is dat Alonso verdwijnt bij het Britse team, gaat de stoeltjesdans in de Formule 1 op volle toeren. Alonso wordt inmiddels in verband gebracht Toyota, Red Bull, Williams en Renault. Omdat veel teams en coureurs hebben gewacht tot zeker is wat Alonso gaat doen, zal in de komende dagen of weken ongetwijfeld het nodige transfernieuws los komen.

DP