De bandenrel in de Formule 1 duur voorlopig nog even voort. Niet alleen Mercedes wordt door de FIA op het matje geroepen, ook Ferrari moet zich bij de internationale autosportbond verantwoorden. Het Italiaanse team testte twee weken eerder dan Mercedes ook al het Pirelli-rubber in Barcelona.

Toegegeven, Ferrari testte de Pirelli-banden met een auto uit 2011, terwijl Mercedes dit gewoon deed met de huidige 2013-bolide. Dat lijkt dan ook de voornaamste reden dat Ferrari vooralsnog buiten beschouwing is gebleven. De teams gingen er tot nu toe van uit dat testen met een twee jaar oude auto is toegestaan, maar juist dat gegeven wordt nu in twijfel getrokken.

Reglementen

In de spelregels staat in artikel 22.1 beschreven dat er geen test mag worden gehouden met een auto die in grote lijnen overeen komt met die van het huidige seizoen. Deze weinig exacte omschrijving zorgt er nu dus voor dat ook Ferrari zich moet melden bij de FIA. De Ferrari F150 uit 2011 zou in het voor Ferrari slechtste geval dus teveel kunnen lijken op die van dit jaar.

Corse Clienti

Wat echter nog in het voordeel van Ferrari pleit, is dat de test is afgelegd door het Corse Clienti-team. In dit programma worden Ferrari’s uit diverse raceklassen geprepareerd voor particulieren of voor promotionele doeleinden. Cose Clienti staat dan ook los van het officiële Ferrari Formule 1-team. Mercedes voerde hun test daarentegen uit met een actuele auto, als officiële deelnemer aan het wereldkampioenschap Formule 1.