Oud-coureur Ben Pon is op 82-jarige leeftijd overleden, meldt het familiebedrijf Pon Holdings. Pon stond in 1962 aan de start van de Grand Prix van Nederland in Zandvoort, zijn enige race in de Formule 1. 

”Het leven van Ben Pon stond in het teken van snelle auto’s en hij had een grote liefde voor Porsche”, staat in de verklaring van Pon Holdings. Hij was met zijn 82 jaar de oudste nog in leven zijnde Nederlandse Formule 1-coureur. In 1961 begon hij zijn loopbaan voor Porsche en debuteerde voor het sportwagenmerk op de Nürburgring. Pon was van 1965 tot en met 1988 directeur bij Pon Porsche Import, en werd om zijn affiniteit met Porsche dan ook ‘Mr. Porsche’ genoemd.

”Zo’n twintig jaar lang zette hij zich vol overgave in voor de opbouw van de Porsche-organisatie in Nederland. De liefde voor Porsche en de band met het familiebedrijf zijn voor Ben altijd gebleven. Hij volgde de ontwikkelingen van beide op de voet en deed zelfs tot op hoge leeftijd nog jaarlijks enthousiast mee aan de Porsche Classic Challenge.”

In 1961 reed hij ook nog drie races in het FIA GT-kampioenschap. Een jaar later debuteerde hij in de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Nederland, wat zijn enige Formule 1-race zou zijn. In april ging hij over deze race in gesprek bij NPO Radio 1-programma Langs de Lijn en Omstreken. “Die Formule 1-carrière van mij duurde welgeteld vier ronden. Ik ben de Formule 1 altijd blijven volgen, maar voor mij was het na die ene race in Zandvoort wel klaar. Formule 1 was in die tijd levensgevaarlijk.”

Pon was een sponsor van het circuit Zandvoort. De hoofdtribune bij start/finish werd daarom omgedoopt tot de ‘Ben Pon Tribune’ voor de Nederlandse Grand Prix van 2020. ”Het is Ben helaas niet meer gegund om volgend jaar nog een ronde over het circuit te rijden. De Raad van Bestuur en medewerkers van Pon Holdings zijn erg geraakt en wensen de familie veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.”