Op een droge baan oogt Aston Martin de laatste tijd wat sterker dan het begin van het seizoen, maar op een natte baan heeft het team nog flinke vooruitgang te boeken. Ook op Silverstone eindigde de kwalificatie in een drama voor het Britse team met de achttiende tijd voor Sebastian Vettel en de laatste plek voor Lance Stroll.

Het was daarmee niet echt een ander beeld dan twee weken geleden, toen Aston Martin op het Canadese Circuit Gilles Villeneuve ook met beide auto’s in Q1 strandde, tot ongeloof en frustratie bij Sebastian Vettel. Dat was ook op Silverstone het geval, zoals op de boordradio van de viervoudig wereldkampioen te horen was.

Vettel kwam ruim zes tienden tekort om door te gaan naar Q2, Stroll stond stijf onderaan en had zo’n anderhalve seconde nodig voor een plek in Q2. “Vandaag hebben we het niet goed genoeg gedaan”, zei Aston Martin-teambaas Mike Krack na de kwalificatie. “De regen maakte het lastig, maar dat was voor iedereen hetzelfde.”

Lees ook: Vettel gaat demoronden rijden in Williams FW14B, met opvallend detail

“Om als achttiende en twintigste te kwalificeren voor onze thuisrace is een grote teleurstelling, vooral omdat het team zo hard had gewerkt om onze aero-upgrades klaar te krijgen in de korte tijd die beschikbaar was. Morgen zal het uiteraard moeilijk worden om punten te scoren, maar we zullen ons uiterste best doen”, aldus Krack.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Vettel vindt dat het beter moet

Vettel weet dat de race nu lastig wordt door de tegenvallende prestatie in de kwalificatie. “Maar we moeten dit achter ons laten en kijken wat we in de race kunnen doen. We hadden niet de snelheid en we weten dat we beter kunnen. We moeten hiervan leren, begrijpen waar we verliezen en verbeteren voor de volgende keer”, aldus de Duitser.

Voor Stroll verliep de kwalificatie nog een stuk slechter, maar hij wijt dat vooral aan een gebrek aan temperatuur in de banden. “Aan het einde van de sessie probeerden we het op een nieuwe set intermediates, maar ik had een verschrikkelijke out-lap toen ik vast kwam te zitten in het verkeer. Het was echt moeilijk om op dat moment genoeg temperatuur te genereren”, legt de Canadees uit. “Ik ben teleurgesteld dat ik achteraan op de grid start, maar hopelijk wordt het weer beter en kunnen we een succesvollere race rijden.”