Zondag staat er met de Grand Prix van Groot-Brittannië een groot spektakel te wachten, maar voordat de race begint is er ook een mooi voorgerechtje. Sebastian Vettel zal dan namelijk in de Williams FW14B van Nigel Mansell uit 1992 demoronden rijden, met een opvallend detail: hij zal gebruikmaken van koolstofneutrale brandstof.

Vettel schrijft op zijn eigen website dat hij ter ere van de dertigste verjaardag van de overwinning van Nigel Mansell in de bekende ‘Red 5’, zoals zijn FW14B, onderdeel van de privécollectie van de viervoudig wereldkampioen, ook wel bekend stond, rijden.

Maar hij stelde daar wel direct een vraag bij: “Is het mogelijk om plezier te hebben met een Formule 1-auto en tegelijkertijd het milieu zo min mogelijk te belasten? Hoe kunnen we op een volledig duurzame manier rijden met een originele FW14B uit 1992?”

“Zouden we, gezien het tijdsbestek en het feit dat we niets aan de motor wilden veranderen, een brandstof kunnen vinden die de traditionele fossiele brandstof zou kunnen vervangen? En zou deze ons in staat stellen de auto op een milieuvriendelijke manier te laten rijden?”, vroeg Vettel zich onder anderen af.

Lees ook: Aston Martin ontkent Vettel ervan te weerhouden speciale helm te gebruiken

Daar heeft Vettel, die zich de afgelopen tijd veel inzet voor een beter milieu, de oplossing voor gevonden: koolstofneutrale brandstof. “We lieten alles zoals het was en gebruikten een koolstofneutrale brandstof. Dit is een brandstof die geen CO2 aan het milieu toevoegt, maar een volledig duurzame, koolstofneutrale oplossing is.”

“Met deze technologie van de toekomst zijn wij in staat een old-school platform zoals een traditionele raceauto in leven te houden en ermee te rijden zonder een ecologische voetafdruk achter te laten”, aldus Vettel. De demorun van Vettel op Silverstone staat voor zondagmiddag 13:45 uur Nederlandse tijd gepland en zou ongeveer tien minuten moeten duren.