P1 in Q1. P1 in Q2. P2 in Q3. Lange tijd leek Max Verstappen de belangrijkste gegadigde voor polepisition, maar Sebastian Vettel gooide roet in het eten. De Nederlander start zodoende morgen, alsnog niet onverdienstelijk, van P2.

Van enige zorgen over de versnellingsbak van Max Verstappen – in de derde vrije training gaf deze wat haperingen – lijkt aan het begin van de kwalificatie geen sprake. Net als twee uur eerder is Max Verstappen rap. Onder toeziend oog van zijn vader en Jan Peter Balkenende snelt hij in Q1 naar de voorlopig snelste tijd. Voorlopig, want luttele seconden later duikt Daniel Ricciardo onder die tijd door.

Verstappen kiest er echter voor om een rondje af te koelen, alvorens nóg eens aan te zetten. Het resultaat is opnieuw de snelste tijd en opnieuw volgt Daniel Ricciardo in zijn spoor, maar dit keer is de Australiër niet in staat de Nederlander af te troeven. Lewis Hamilton volgt hetzelfde strategische plan, maar moet aansluiten op P3. Verstappen’s tijd blijft tot het eind van de sessie staan als snelste tijd.

In Q2 gaat Verstappen door met waar hij in Q1 begonnen was. Aanzetten voor een snelle ronde, om daarmee de snelste tijd van het moment te noteren. De marge naar zijn achtervolgers bedraagt na de eerste serie runs anderhalf tiende van een seconde.

Een tweede run levert de Nederlander een minimale tijdverbetering op. Ook Red Bull-collega Ricciardo verbetert zijn tijd en meldt zich vlak achter de Nederlander. Maar Red Bull blijft bovenaan staan, al is de marge naar Ferrari en Mercedes klein, heel klein.

De voorsprong uit Q1 en Q2 wordt na de eerste run in Q3 een achterstand. Een achterstand op Sebastian Vettel wel te verstaan, ook al is Max Verstappen de eerste die dit weekend onder de 1:40.000 duikt.

Een tweede run is dus nodig om een gooi te doen naar de poleposition-tijd en Verstappen toont zich gretig door als eerste naar buiten te rijden. Zijn beste ronde heeft hij dan echter al gereden en een verbetering van zijn tijd zit er dan niet meer in. De Nederlander kan dan alleen nog maar achterom kijken, maar daar blijkt ook niemand in staat Verstappen van een plekje op de eerste rij te rijden.