Max Verstappen heeft zijn Red Bull op het Circuit Gilles Villeneuve naar de vijfde plaats in de kwalificatie gestuurd. Het gat naar de kop bleek na de relatief kleine verschillen in de trainingen nu echter opvallend groot.

Zoals inmiddels gebruikelijk bij Red Bull maakt zowel Max Verstappen als teamgenoot Daniel Ricciardo geen haast om een tijd op de klokken te zetten in het eerste kwalificatiedeel. Verstappen heeft ook niet meer dan één run nodig om een tijd op de klokken te zetten die snel genoeg om door te dringen tot Q2. De 1.13.177 is goed genoeg voor de vierde tijd.

Verstappen klaagt in dat eerste kwalificatiedeel nog wel over blokkerende achterremmen en vraagt het team dan ook of ze toevallig de remblokken hebben vervangen. “Nee”, luidt het antwoord van het team, waarop ze hem adviseren het ongemak middels een andere instelling te compenseren.

In Q2 wacht Verstappen aanzienlijk minder lang om de baan op te rijden en noteert in zijn eerste ronde die er toe doet de zesde tijd. Dat de gaten klein zijn, bewijst het gat van nog geen vier tienden van een seconde naar Lewis Hamilton, die op dat moment de snelste tijd heeft staan.

Max Verstappen verkleint dat gat tot een schamele 0.255 seconden als hij voor de tweede keer de baan op gaat. Die tijd is alsnog ‘slechts’ goed voor P5, waarmee hij enkel teamgenoot Daniel Ricciardo een plekje naar achteren verwijst.

Na de eerste getimede ronde in het laatste en beslissende kwalificatiedeel is het opnieuw Max Verstappen die vóór Daniel Ricciardo staat, maar ook achter alles wat zilver- en roodkleurig is. De Nederlander rijdt nog een ronde door, maar dat levert hem geen verbetering van zijn tijd op en dus heeft hij een tweede run nodig om een gooi te doen naar een plekje op de eerste twee startrijen.

Meer dan het aanscherpen van zijn snelste tijd van dat moment zit er echter niet meer in. Daarmee verstevigt hij echter wel zijn vijfde positie en zijn marge naar teamgenoot Ricciardo. Het gat met polesitter Hamilton bedraagt uiteindelijk net geen seconde.