Peter Gethin is op 71-jarige leeftijd overleden. De coureur schreef geschiedenis met zijn zege voor BRM in de Italiaanse Grand Prix van 1971.

De zoon van de Engelse ruiter Ken Gethin besloot niet in zijn vaders voetsporen te treden, maar zijn eigen pad te kiezen in de autosport. Hij begon met een bescheiden Lotus Seven in 1962. Met een Lotus 23 sportauto maakte hij naam, alvorens over te stappen naar de Formule 3 in 1965.

Hij trok de aandacht bij Brabham in het Europees Formule 2-kampioenschap toen hij als derde eindigde op Vallelunga, achter de twee Ferrari’s. Na zijn kunsten te hebben vertoond in de F5000 promoveerde hij naar de Formule 1 bij McLaren.

In zijn eerste jaar kon hij zijn vorm uit de F5000 niet evenaren, met een zesde plaats in Canada als beste resultaat. Ook 1971 begon teleurstellend, waarna hij in de zomer de overstap maakte van McLaren naar BRM. In zijn tweede race voor dat team behaalde hij een opmerkelijke overwinning. Hij verschalkte Ronnie Peterson en anderen in de laatste bocht en won met minimaal verschil.

Verder succes in de Formule 1 bleef uit, waarna hij terugkeerde naar de F5000 en CanAm. In 1977 hing hij zijn helm aan de wilgen. Gethin ging verder als teammanager, met name in de Formule 2. Later was hij ook actief als raceinstructeur en coach.