De plannen voor de terugkeer van het bijtanken in de Formule 1 zijn geschrapt na de laatste ontmoeting van de Strategy Group. Daarnaast zijn ook de plannen om de teams verplicht twee pitstops te laten maken tijdens de race, gesneuveld. 

Een bron meldt aan Racefans.net dat hoewel de plannen voor het bijtanken en de twee verplichte pitstops gesneuveld zijn, er wel ‘constructieve’ stappen zijn gezet voor het voltooien van het reglement voor 2021. De eerstvolgende ontmoeting van de Strategy Group vindt begin oktober plaats, voor de deadline van 31 oktober om de regels voor 2021 goed te keuren.

FIA-president Jean Todt toonde zich nog positief over de terugkeer van het bijtanken, en legde de plannen neer bij Formule 1-eigenaar Liberty Media. ”De auto’s zijn op dit moment wellicht te zwaar, dus dat moeten we zeker bespreken”, zei Todt destijds. ”Als we bijtanken weer mogelijk maken, krijg je bij de start van de races lichtere auto’s. Daarnaast kunnen de bolides kleiner worden.” De Fransman hoopte daarmee de Formule 1 spannender en spectaculairder te maken.

Het plan stuitte op weerstand sommige Formule 1-teams. Zij vreesden dat de kosten door onder andere de nieuwe tankinstallaties zouden toenemen, terwijl de races juist voorspelbaarder zouden worden. Een ander plan, waarbij de coureurs verplicht alle drie de bandencompounds moeten gebruiken en dus minimaal twee pitstops moeten maken, kreeg ook te weinig steun.

Lees ook: Coureurs komen met vier verbeterpunten voor 2021, willen terugkeer bijtanken

Todt noemde het argument van teams dat de sport duurder zou worden door het bijtanken, onzin: ”Als ik dat hoor, moet ik toch wel lachen. Als ik naar de motorhomes kijk van nu, zou geld toch niet uit moeten maken.”