Iedereen zei het tegen hem: ‘Aan de Formule 1 moet je niet beginnen’. Toen prins Bernhard van Oranje Circuit Zandvoort kocht, leek en voelde de Formule 1 ook ver weg. Het begon om uiteenlopende redenen echter tot te kriebelen, en uiteindelijk haalde de prins de koningsklasse binnen. ‘Als je naar de effort en risico’s kijkt, is het geen zakelijke beslissing’.

Het bloed kruipt echter waar het niet kan gaan, en bij Bernhard van Oranje is het ook nog eens racebloed. Al voor hij het duinencircuit kocht, was hij vaak op de Noord-Hollandse racebaan te vinden, reed hij menig rondje over wat tegenwoordig als het CM.com Circuit Zandvoort in de boeken staat. Het idee om het circuit te kopen, kreeg in 2012, 2013 vorm, toen het in de etalage stond.

Aan de Formule 1, vertelt Bernhard van Oranje in een exclusief interview met FORMULE 1 Magazine, dacht hij toen geenszins. “Dat was zeker niet de gedachtegang. Het enige wat allemaal mensen tegen me zeiden, was dat ik nooit aan de Formule 1 moest beginnen.” In 2016 kocht hij de baan vervolgens, en was het toch een wat andere wereld. Een zekere Max Verstappen maakte inmiddels furore in de Formule 1.

Van droom naar idee

De eerste golf van Verstappen-mania werd in die jaren in Zandvoort zichtbaar tijdens evenementen als de Verstappen Racedagen – in navolging van Italia a Zandvoort, waar de jonge ster ook een paar keer publiekstrekker was. Toch, zegt de prins, leek een Grand Prix nog een utopie. “Er was echt niemand die tegen ons zei: ‘het is echt een heel goed idee om Formule 1 te gaan doen’.”

Maar: “De uitdaging werd wel groter om het eens te gaan bekijken. Om iets te doen wat in die zin nog nooit iemand eerder had gedaan.” De rest van het verhaal is bekend: er werden gesprekken aangeknoopt met Bernie Eccelestone, die werden vervolgd met Liberty Media en een deal, verbouwing en de coronacrisis later keerde de Formule 1 in 2021 terug in de duinen.

Lees ook: Toen Bernhard Bernie ontmoette: ‘Dat hij wilde praten, was de opening’

‘Geen zakelijke beslissing’

Nog altijd, zegt hij, is een Formule 1-race in Nederland als business case complex. “Zakelijk hoef je er überhaupt niet over na te denken, dan ga je geen Formule 1-race organiseren. Ik denk echter dat wij het wel op een manier doen waarop het rendabel kan zijn, maar als je kijkt naar de effort die je erin steekt en de risico’s die je loopt, is het geen zakelijke beslissing.”

“Ik vind echter wel”, zegt hij met gepaste trots, “dat het een van de gaafste dingen is die we met ons hele team hebben gedaan. Omdat we, denk ik, het grootste sportevenement van Nederland naar ons toe hebben getrokken en organiseren.” Dat is ook wat waard, meent hij. “Ik denk ook dat het gewoon heel goed voor Nederland is en vind het gaaf dat we dit hebben mogen doen.”

Het volledige interview met Prins Bernhard van Oranje lees je in de Dutch GP Special van FORMULE 1 Magazine. Over zijn passie voor de autosport, zijn eigen carrière als coureur en natuurlijk de Dutch Grand Prix. De Dutch GP Special is vanaf 4 augustus in de winkel te koop – en hieronder (alvast) te bestellen. Verzending binnen Nederland is gratis.